Εγκαίρως, αλλά όχι εσπευσμένα, η επάνοδος στη δημοσιονομική πειθαρχία

Εγκαίρως, αλλά όχι εσπευσμένα, η επάνοδος στη δημοσιονομική πειθαρχία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε χθες πως η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει την επάνοδό της στους δημοσιονομικούς κανόνες μέσα στο επόμενο έτος. Μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία, ο κ. Ρέγκλινγκ τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, ώστε να είναι απλούστεροι και πιο αξιόπιστοι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μια εσπευσμένη επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση, αλλά και ότι μια πολύ καθυστερημένη επάνοδος θα μπορούσε να επιφέρει υπερχρέωση αρκετών χωρών.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως σήμερα οι επενδυτές δεν το εμπιστεύονται όπως είναι. Χαρακτήρισε, άλλωστε, αναγκαία την αναθεώρησή του, καθώς η αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε ένα εκτιμώμενο μέγεθος και συγκεκριμένα στο μέγεθος του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η κρίση του κορωνοϊού είναι αναμφίβολα η χειρότερη που έχει καταγραφεί, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα και οι οικονομικές επιδόσεις δεν θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022 στην καλύτερη περίπτωση. Τόνισε, πάντως, ότι μετά το χαμηλότερο σημείο της κρίσης τον Απρίλιο σημειώνεται ανάκαμψη, με πολλούς δείκτες να έχουν βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο τρίμηνο και με ορισμένους να φθάνουν σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του ESM στην ανάγκη να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ίδιος βλέπει τέσσερις λόγους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική ανάπτυξη: Πρώτον, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανόν χαμηλότερος μετά την κρίση, καθώς η πανδημία καταστρέφει κεφάλαιο, περιλαμβανομένου ανθρώπινου κεφαλαίου. Δεύτερον, η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου σημαίνει χαμηλότερο ανταγωνισμό και συνεπώς χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας. Τρίτον, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ανησυχεί για το τραπεζικό σύστημα και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η παροχή πιστώσεων από τις τράπεζες στην οικονομία. Τέταρτον, το υψηλότερο δημόσιο χρέος, το οποίο σήμερα, όπως είπε, είναι αναπόφευκτο, μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και η επάνοδος σε διατηρήσιμα ελλείμματα δεν θα είναι εύκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή