Τριτοκοσμικές επιδόσεις στην οικονομική ελευθερία

Τριτοκοσμικές επιδόσεις στην οικονομική ελευθερία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπογοητευτικές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας, αφού τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το 2018, δείχνουν περαιτέρω υποχώρησή της κατά 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 92η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες. Την οικονομική ελευθερία μετράει το ΚΕΦίΜ, σε συνεργασία με το καναδικό ινστιτούτο Fraser, με βάση τις επιδόσεις σε μια σειρά από πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Η παράμετρος στην οποία σημειώνονται οι χειρότερες ελληνικές επιδόσεις είναι αυτή του μεγέθους του κράτους. Εδώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 149η θέση, μεταξύ των 162 χωρών, κάτι που βαραίνει καθοριστικά στη συνολική κακή της βαθμολογία. Το μέγεθος του κράτους υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες του προϋπολογισμού, τις μεταβιβάσεις και επιδοτήσεις, τις κρατικές επενδύσεις, τις κρατικές επιχειρήσεις και το ύψος του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.

Σημειώνεται ότι στη θέση 92 της γενικής κατάταξης, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς κάτω από Τανζανία και Κολομβία, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην οικονομική ελευθερία. Ακολουθούν το Μαρόκο και η Γουιάνα… Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλαμβάνει με διαφορά την τελευταία θέση, με την προτελευταία χώρα, την Πολωνία, να βρίσκεται στην 77η θέση. Επίσης, το ΚΕΦίΜ επισημαίνει ότι είναι τελευταία και μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς η Κύπρος καταλαμβάνει την 22η θέση, η Ρουμανία την 23η, η Αλβανία την 26η, η Βουλγαρία την 32η, η Βόρεια Μακεδονία την 71η και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη την 82η. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καταλάμβανε την 35η θέση το 2000 και έκτοτε κατρακυλάει συνεχώς, με το 2015 να έχει σημειώσει τη χειρότερη επίδοση καταλαμβάνοντας την 97η θέση. Τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των χωρών έχουν το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Οι συντάκτες της έρευνας προβλέπουν, πάντως, ότι το Χονγκ Κονγκ δεν θα διατηρήσει τη θέση του και στην επόμενη έρευνα, καθώς έχει αυξηθεί η ανασφάλεια των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και έχει εξασθενήσει το κράτος δικαίου, εξαιτίας των παρεμβάσεων της κινεζικής κυβέρνησης το 2019 και το 2020. Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Αλγερία, το Ιράν, η Ανγκόλα, η Λιβύη, το Σουδάν και η Βενεζουέλα.

Στα άλλα πεδία του δείκτη οικονομικής ελευθερίας, πλην του μεγέθους του κράτους, η Ελλάδα είχε τις εξής επιδόσεις: 

• Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 52η θέση.
• Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 109η θέση.
• Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 57η θέση.
• Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, στα εργασιακά και στην επιχειρηματικότητα: 78η θέση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Νίκος Ρώμπαπας, δήλωσε: «Οσοι και όσες επιχειρούν στην Ελλάδα εξακολουθούν να βιώνουν τον εκτενή έλεγχο του κράτους στην οικονομία και να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε κάθε τους κίνηση. Πέρα από την απογοητευτική θέση που έχει η χώρα μας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., όπου για ακόμη μία χρονιά έρχεται τελευταία, εντυπωσιάζει το γεγονός της μεγάλης δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Στον φετινό δείκτη που παρουσιάζει τις επιδόσεις μας το 2018, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι τα υψηλά ποσοστά μεροληψίας και ευνοιοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος δημιουργεί καθημερινά δυσκολίες στις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με τον δημόσιο τομέα». 

Οπως υποστηρίζεται από πηγές που επικαλείται το ΚΕΦίΜ, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας, απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή