Τα μερίσματα μειώθηκαν, τα μπόνους όχι

Τα μερίσματα μειώθηκαν, τα μπόνους όχι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και έχει επικρατήσει η αντίληψη πως η πανδημία δεν άφησε κανέναν να την περάσει «αβρόχοις ποσίν», τελικώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, μιας και αυτές προτιμούν να καταβάλλουν υψηλά μπόνους στα διευθυντικά τους στελέχη, ενώ έχουν περικόψει τα μερίσματα σε επενδυτές και μετόχους. Κι αυτό σημαίνει ότι αγνοούν τις εκκλήσεις  των κυβερνήσεων, οι οποίες τις στήριξαν στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, και τους ζητούν να επωμιστούν τις ζημίες και τα στελέχη τους. Οπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα των Financial Times, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, διαπιστώνεται μία διαφορά ανάμεσα στην προστασία των αποδοχών των υψηλόβαθμων και τις μειώσεις μερισμάτων προς τους μετόχους. Επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων,  όπως οι Schroders και M&G μιλάνε ανοιχτά για την ανάγκη οι επιχειρήσεις να δείξουν αυτοσυγκράτηση στους μισθούς, την ώρα ακριβώς, που λαμβάνουν κρατική επιδότηση ή μειώνουν το μέρισμα.  Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία είναι πιθανότερο φέτος οι εταιρείες να περικόψουν μερίσματα παρά μπόνους.

Βέβαια, οι μέτοχοι απευθύνονται στους επικεφαλής των επιχειρήσεων, ζητώντας τους τον δίκαιο επιμερισμό των ζημιών, που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Η εταιρεία συμβούλων εταιρικής διακυβέρνησης, Georgeson εξέτασε, μεταξύ άλλων, ισπανικές επιχειρήσεις, και διαπίστωσε ότι πάνω από τις μισές είτε ακύρωσαν, είτε μείωσαν, είτε «πάγωσαν» την καταβολή μερίσματος φέτος, ενώ μόνο το 29% επέβαλε προσωρινή μείωση αποδοχών στην διοίκησή της. Στην περίπτωση της Ιταλίας, τώρα, οι 44 στις 100 εταιρείες τροποποίησαν την πολιτική για το μέρισμα λόγω πανδημίας, αλλά μόνον οι 29 στις 100 περιέκοψαν τις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών, σύμφωνα με την επισκόπηση των γενικών συνελεύσεων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Στη δε Ολλανδία, σύμφωνα με το άρθρο των F.T., οι 29 στις 100 εταιρείες ελάττωσαν τις διευθυντικές αμοιβές, ενώ οι 34 προσάρμοσαν τα μερίσματά τους. Αντιθέτως, όπως δείχνει η έρευνα της Georgeson, στην Ελβετία το 25% των επιχειρήσεων επενέβη στις αμοιβές, αλλά μόλις το ένα πέμπτο από αυτές περιέκοψε ή ακύρωσε την καταβολή μερίσματος. Συν τοις άλλοις, η Georgeson, παρατήρησε πως η πανδημία επηρέασε δραστικά τη διαδικασία των γενικών συνελεύσεων στη Γηραιά Ηπειρο, διότι πολλές εταιρείες είτε τις ανέβαλαν, είτε εμπόδισαν την ψηφοφορία των μετόχων κατά τη διάρκειά τους. 

Στην περίπτωση της Βρετανίας, τώρα, και σύμφωνα με την έκθεση του FTSE 100, του Κέντρου Υψηλών Αμοιβών και της CIPD, της ένωσης στελεχών ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα, μόνον το 1/3 των εισηγμένων στον δείκτη FTSE 100 εταιρειών ανακοίνωσε λόγω του κορωνοϊού μειώσεις στους μισθούς και τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά είτε είναι επιφανειακά είτε βραχείας διάρκειας. Συγκεκριμένα, 36 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό μεθόδων για την ελάττωση των αποδοχών, εκ των οποίων οι 14 εφάρμοσαν την περικοπή στο 20% των πιο καλοπληρωμένων στελεχών τους. Εντεκα εταιρείες ακύρωσαν τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα κινήτρων για τους διευθύνοντες συμβούλους τους και δύο επιχειρήσεις ανέβαλαν τις αυξήσεις των αμοιβών τους. Καμία, όμως, από τις προαναφερθείσες 36 εταιρείες του FTSE 100 δεν μείωσε τα μακροπρόθεσμα προγράμματα κινήτρων των διευθυνόντων συμβούλων, τα οποία συνήθως αντιστοιχούν στο περίπου 50% του συνολικού πακέτου των απολαβών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή