Κίνδυνοι και ευκαιρίες την επόμενη μέρα της πανδημίας

Κίνδυνοι και ευκαιρίες την επόμενη μέρα της πανδημίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και περιθωριοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της αύξησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία στην COVID εποχή. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Grant Thornton δρ Νίκος Καραμούζης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι πόροι που θα διατεθούν από την Ε.Ε., τα επόμενα χρόνια, να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα για να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της παραγωγικής δομής της, αλλά και να βελτιώσει σταθερά την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια της οικονομίας και την παραγωγικότητα της χώρας.

Στόχος, όπως σημειώνει ο κ. Καραμούζης, είναι να τεθεί η ελληνική οικονομία σε διατηρήσιμη και ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, δημιουργώντας εισοδήματα, ευκαιρίες, ευημερία και πλούτο για τους πολλούς. Οι μεγάλες προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, που αν δεν αντιμετωπιστούν επιτυχώς μπορούν να παγιδεύσουν την ελληνική οικονομία σε μονιμότερη στασιμότητα, είναι:

• Να διατηρήσει η χώρα μεσοπρόθεσμα τη δημοσιονομική σταθερότητα, την εμπιστοσύνη των αγορών και να μετριάσει την επίπτωση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους που αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.

• Να αντιμετωπίσει επιτυχώς η Ελλάδα τις προκλήσεις που θα προκύψουν όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων, το κόστος δανεισμού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τη ρευστότητα στην αγορά από τη σταδιακή αντιστροφή των πρωτοφανών μέτρων στήριξης της ρευστότητας που έχει υλοποιήσει η ECB λόγω της πανδημίας και την επαναφορά των αυστηρών κεφαλαιακών απαιτήσεων στο τραπεζικό σύστημα από τον SSM.

• Να επιλύσει το τραπεζικό σύστημα το πρόβλημα του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ύψους σήμερα περίπου 60 δισ. ευρώ) που αναμένεται να αυξηθεί κατά 10-15 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα λόγω COVID-19, ενώ παραμένουν έντονες οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις από τα  90 δισ. ευρώ των συνολικών προβληματικών δανείων στην οικονομία. 

• Να υλοποιήσει η κυβέρνηση το αναγκαίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση, σε περιβάλλον διευρυμένων διεθνών αβεβαιοτήτων αυξανόμενης εγχώριας ανεργίας, οικονομικής καχεξίας και επιταχυνόμενης φτώχειας στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας.

• Να αξιοποιήσει επιτυχώς τους σημαντικούς νέους πόρους από το Next Generation EU και το MMF (περίπου 70 δισ. ευρώ) για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο και σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης.  

• Να υλοποιηθούν και να αποδώσουν καρπούς πολιτικές ταχύτατης αύξησης των εγχώριων, ξένων και δημοσίων επενδύσεων, κυρίως ΣΔΙΤ, καθώς και της εγχώριας αποταμίευσης. 

• Να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα της ανεργίας μέσω της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της αξιοποίησης των μηχανισμών στήριξης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».

• Να αντιμετωπιστούν επιτυχώς διαρθρωτικά προβλήματα, όπως ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός, το υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής, η επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης που έφυγε στο εξωτερικό, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η δημογραφική επιδείνωση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και το υψηλό κόστος μετάβασης σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας.

• Να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η τουρκική πρόκληση και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η αστάθεια στην περιοχή με τρόπο και ταχύτητα που δεν διαταράσσουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα και ισορροπία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή