Η SoftBank πίσω από τη μεγάλη άνοδο και πτώση του Nasdaq

Η SoftBank πίσω από τη μεγάλη άνοδο και πτώση του Nasdaq

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τολμηρά κερδοσκοπικά στοιχήματα της ιαπωνικής SoftBank στην άνοδο των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών των μετοχών τους και αρχικά απέδωσαν μεγάλα κέρδη στην τράπεζα. Οταν, όμως, διέρρευσε στον διεθνή Τύπο ότι η ιαπωνική τράπεζα στοιχημάτιζε δισ. δολάρια, η είδηση προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές της οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις των μετοχών της. Το αποτέλεσμα ήταν μια θεαματική πτώση των μετοχών αυτών, που επέτεινε και την πτώση των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών.

Η ιαπωνική τράπεζα είχε στοιχηματίσει σε επενδυτικά παράγωγα που προβλέπουν περαιτέρω άνοδο των μετοχών τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε ανοδική πορεία. Με τα στοιχήματά της αυτά έχει έως τώρα διασφαλίσει κέρδη 4 δισ. δολαρίων, τα οποία όμως, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, προς το παρόν είναι λογιστικά. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είδαν το φως της δημοσιότητας οι επενδυτικές της επιλογές. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times στο φύλλο της Κυριακής ανέφερε ότι ο Μασαγιόσι Σον, ιδρυτής της SoftBank, επένδυε δισ. δολάρια στην άνοδο των μετοχών υψηλής τεχνολογίας εξωθώντας στα ύψη την τιμή τους. Η είδηση προβλημάτισε τους επενδυτές της τράπεζας και κατά κύριο λόγο τους μικροεπενδυτές που, όπως ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα παράγοντες της αγοράς, φοβήθηκαν ότι οι τολμηρές αυτές κινήσεις θα έπλητταν τα κέρδη της.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Ναόκι Φουτζιβάρα, διαχειριστής κεφαλαίων στην επενδυτική Shinkin Asset Management, τόνισε πως «οι θεσμικοί επενδυτές γνωρίζουν και καταλαβαίνουν με ποιο τρόπο λειτουργούν αυτού του είδους τα στοιχήματα, γι’ αυτό και δεν φοβήθηκαν πως θα υπάρξει μείζων αντίκτυπος στα κέρδη της Softbank». Οι μικροεπενδυτές, αντιθέτως, ανησύχησαν πως οι συναλλαγές σε αυτού του είδους τα παράγωγα μετοχών έθεταν σε κίνδυνο τα κέρδη της εταιρείας. Σημειωτέον, όμως, ότι οι μικροεπενδυτές της τράπεζας αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα κύμα μαζικών πωλήσεων των μετοχών της τράπεζας, που σημείωσαν πτώση κατά 7,2% και οδήγησαν σε μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά 17 δισ. δολάρια. Από την αρχή του έτους η μετοχή της SoftBank είχε γνωρίσει συνολική άνοδο 33%.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η SoftBank διέθετε στα τέλη Ιουνίου μερίδια σε 25 από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου. Στο χαρτοφυλάκιό της είχε μετοχές της Amazon αξίας 1,04 δισ. δολ., της Alphabet αξίας 475 εκατ. δολ., της Adobe αξίας 248 εκατ. δολ. και της Netflix αξίας 189 εκατ. δολ.

Με την πτώση της η SoftBank επέτεινε την υποχώρηση των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας, επιτάχυνε δηλαδή μια διόρθωση της αγοράς που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη μετά την ιλιγγιώδη άνοδο στην οποία είχαν οδηγηθεί τους προηγούμενους μήνες οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Είχαν, άλλωστε, προηγηθεί και προειδοποιήσεις μεγάλων τραπεζών πως στις αρχές Σεπτεμβρίου ενδέχεται να σημειωθεί πτώση μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας στην αγορά του Τόκιο, καθώς επιστρέφουν οι θεσμικοί επενδυτές από τις θερινές διακοπές και ξεπουλούν μετοχές που έχουν υπερτιμηθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημειωτέον ότι πολλοί παράγοντες της Wall Street αντιμετωπίζουν την πρόσφατη πτώση των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας όχι ως προανάκρουσμα μιας παρατεταμένης περιόδου διολίσθησης της αγοράς αλλά ως μια περίοδο αναστάτωσης ή ακόμη και «υγιούς διόρθωσης», όπως χαρακτήρισε μέσα στην εβδομάδα η Invesco την πτώση του Nasdaq κατά 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή