Γιατί αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος

Γιατί αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 5,3% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους στο β’ τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, γεγονός που αποτυπώνει τις αυξητικές τάσεις σε οικονομία και απασχόληση, προτού μπει απότομο «φρένο» εξαιτίας του κορωνοϊού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης μισθολογικού κόστους του β’ τριμήνου 2020, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2019, παρουσιάζει αύξηση κατά 3,8% έναντι αύξησης 2,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 προς το 2018.

Ο δείκτης μισθολογικού κόστους του β’ τριμήνου 2020, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2019, παρουσιάζει αύξηση κατά 5,3% έναντι αύξησης 2,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 προς το 2018.

Η αύξηση παρατηρείται παρά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφενός διότι το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και αφετέρου διότι το ποσοστό είναι σχετικά μικρό(0,90 ποσοστιαίες μονάδες).

Επιπλέον, τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν στη διάρκεια του lockdown -αναστολές συμβάσεων εργασίας και μείωση χρόνου απασχόλησης- δεν είχαν κάποια επίδραση στους ονομαστικούς μισθούς.

Tι αναμένεται για τα επόμενα τρίμηνα

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση της ανεργίας, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, θα μπορούσαν να ανατρέψουν την παραπάνω εικόνα, επισημαίνει στο Kathimerini.gr ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ.

Η πραγματική επίδραση του κορωνοϊού θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις σε κάποιους κλάδους, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. Η συγκράτηση στην αύξηση του μισθολογικού κόστους θα φανεί, εάν υπάρξει οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην απασχόληση, υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή