ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για τις δαπάνες του 2021

eurogroup-choris-sygkekrimenes-apofaseis-gia-tis-dapanes-toy-2021-561075241

Χωρίς σαφή κατεύθυνση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ολοκληρώθηκε η πρώτη -από τον περασμένο Φεβρουάριο- δια ζώσης συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα αποφύγει περαιτέρω lockdowns» διαμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Πασκάλ Ντόνοχιου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης. Κι αυτό, διότι -όπως εκτίμησε- νέα lockdowns θα σηματοδοτήσουν την περαιτέρω καθυστέρηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. «Γνωρίζουμε τις αβεβαιότητες των οικονομικών προοπτικών και όλοι ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε τα lockdowns. Αλλά, φυσικά, η Covid-19 συνεχίζει να αποτελεί μια ξεκάθαρη πρόκληση για τη δημόσια υγεία».

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, μετά την απόφαση για προσωρινή άρση των κανονισμών της Ε.Ε., οι οποίοι προβλέπουν ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά -προς το παρόν- μόνο το 2020, με τις χώρες του νότου να επιθυμούν παράταση της «χαλάρωσης» και το 2021.

«Υπάρχει μια κοινή επιθυμία ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup για μια συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τους προϋπολογισμούς» σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στην πορεία των συζητήσεων. Αρκέστηκε, πάντως, να διαμηνύσει ότι η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης θα είναι υποστηρικτική και το επόμενο έτος. 

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κράτη-μέλη δεν θα εμφανίσουν εκτροχιασμένους προϋπολογισμούς και ότι «δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό», παρά τις μεγάλες ποσότητες κρατικών δαπανών, οι οποίες διοχετεύτηκαν και διοχετεύονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή ανάκαμψη, καθώς οι κοινωνίες χρειάζονται ανάπτυξη» έσπευσε να προσθέσει.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν θα πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί. «Όλοι γνωρίζουμε τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πολίτες. Γνωρίζουμε όμως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιδιορθώσουμε τη ζημιά από την κρίση».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ξεκαθάρισε ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν να φθάσουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα ούτε το 2021. «Ο δρόμος της ανάκαμψης είναι γεμάτος αβεβαιότητες» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, προβλέποντας ύφεση 8% το 2020 και ανάπτυξη 5% το 2021. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύφεση 8,7% φέτος και ανάπτυξη 3,2% το επόμενο έτος.