Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματική ήταν για ακόμη μία ημέρα –με εξαίρεση τη χθεσινή– η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία στιγματίστηκε από την έντονη νευρικότητα, τον χαμηλό τζίρο και την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,30% και έκλεισε στις 636,03 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 635 μονάδες και υψηλό τις 640 ημέρες. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 14,7 εκατομμύρια τεμάχια, με τον τζίρο να καθηλώνεται στα 30,1 εκατομμύρια ευρώ -δείγμα της απαγοητευτικής πορείας της αγοράς.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης περιορίστηκε κατά 0,15% και ανήλθε στις 1.526 μονάδες, ενώ ο –πάντα κρίσιμος- τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,19% στις 240 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να παρατηρούνται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας (2,18%) και Τράπεζας Πειραιώς (2,17%).

Στο ταμπλό, οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύτηκαν εντός στενών ορίων, αποτέλεσμα της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ σημείωσε πτώση κατά 1,87%, της ΔΕΗ κατά 1,70%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,41% και της Fourlis κατά 1,23%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 1,64%, της Aegean κατά 1,30%, της Σαράντης κατά 1,17% και της Jumbo κατά 1%.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, 40 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 52 εμφάνισαν απώλειες, 15 διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ 64 έμειναν ανενεργές.

Χαμηλή πτήση

Η απογοητευτική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει πολλούς υπεύθυνους. Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και οι ελλοχεύοντες δημοσιονομικοί κίνδυνοι συγκροτούν ένα κοκτέιλ, το οποίο προκαλεί έντονη νευρικότητα, μην επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να πορευτεί προς τις 650 μονάδες. Μάλιστα, οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι η σημερινή εικόνα θα διατηρηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα

«Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής με συνέπεια τη διατήρηση της συναλλακτικής απαξίωσης. Με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί βαρίδι, καθώς το εκτεταμένο moratorium που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά κόκκινων δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Έτσι, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται το Γενικό Δείκτη” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνης, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ».

H εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, η Wall Street καταβάλει νέα προσπάθεια ανόδου, μετά τις διευρυμένες απώλειες της Πέμπτης και την εκ νέου βύθιση του τεχνολογικού κλάδου. Χαρακτηριστικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,49% στις 27.669 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,37% στις 3.352 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει οριακά κέρδη κατά 0,09% στις 10.929 μονάδες.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, το κλίμα παραμένει προβληματικό, με τους δείκτες να αναζητούν κατεύθυνση, καθώς αμφιταλαντεύονται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων. Λίγο πριν το κλείσιμο, συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,18% στις 13.184 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,30% στις 6.021 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,10% στις 367 μονάδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή