Στάση αναμονής από την ΕΚΤ για νέα μέτρα στήριξης

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ για νέα μέτρα στήριξης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη δεν επιφύλαξε εκπλήξεις για τις αγορές, με το διοικητικό συμβούλιο να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των επενδυτών για αμετάβλητα επιτόκια και προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχειών καθώς και μη διαφοροποίηση στις καθοδηγητικές ενδείξεις (forward guidance) για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της. Εντούτοις, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι, παρά τα σημάδια ενίσχυσης της κατανάλωσης, η αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης περιβάλλεται από μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεών της. 

Το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποτελεσματικότητα του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP). Σχετικά με την ενίσχυση του ευρώ τους τελευταίους μήνες, η κ. Λαγκάρντ περιορίστηκε να αναφέρει ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί με προσοχή τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στην πορεία του πληθωρισμού και η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της. Ουσιαστικά, απέφυγε να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση, όπως είχε κάνει στο παρελθόν ο κ. Μάριο Ντράγκι και είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή της ανοδικής πορείας του ευρώ. Το γεγονός αυτό έδωσε νέα ώθηση στο κοινό νόμισμα, το οποίο βρέθηκε την Πέμπτη σε υψηλό μιας εβδομάδας 1,1918 έναντι του δολαρίου. Εντούτοις, την επόμενη ημέρα το ευρώ έχασε μέρος των κερδών, με την αντίστοιχη συναλλαγματική ισοτιμία να επιστρέφει στην περιοχή 1,1840/1,1870, καθώς η νέα επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος ευνόησε το αμερικανικό νόμισμα. 

Στην αμερικανική Γερουσία, οι Δημοκρατικοί καταψήφισαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, θεωρώντας ότι το πακέτο είναι πολύ μικρό. Επίσης, το Brexit βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις ενίσχυσαν τους φόβους για μη επίτευξη συμφωνίας στους νέους όρους συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Η.Β. Συγκεκριμένα, ενώ οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται εφόσον παραμένουν διαφωνίες σε κρίσιμα θέματα, η κυβέρνηση του Η.Β. προωθεί νομοσχέδιο που ουσιαστικά αναιρεί βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία που εγκρίθηκε πριν από λίγους μήνες. Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της, η Ε.Ε. απαιτεί την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή