DBRS: Η Ελλάδα η πλέον ευάλωτη οικονομία στο πλήγμα του Covid-19 στον τουρισμό

DBRS: Η Ελλάδα η πλέον ευάλωτη οικονομία στο πλήγμα του Covid-19 στον τουρισμό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία άνιση ανάκαμψη στους κόλπους της Ευρωζώνης προειδοποιεί ο οίκος DBRS, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες του Νότου είναι οι πλέον ευάλωτες και θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη προσοχή εξαιτίας της μεγάλης τους εξάρτησής τους από τον τουρισμό.

Ο οίκος αξιολόγησε διάφορους παράγοντες, κυρίως διαθρωτικούς, που έχουν να κάνουν με το τουρισμό και αντανακλούν τον αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 στο κάθε κράτος μέλος της Ερυωζώνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι η πλέον ευάλωτη οικονομία στην ύφεση του τουρισμού και ακολουθούν η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Στη χώρα μας ο τουρισμός καλύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο DBRS, το 20,8% του ΑΕΠ και το 21,7% της απασχόλησης. 

DBRS: Η Ελλάδα η πλέον ευάλωτη οικονομία στο πλήγμα του Covid-19 στον τουρισμό-1

Στον αντίποδα η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία φαίνεται να είναι οι λιγότερο ευάλωτες, αφού στηρίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη βιομηχανία ή άλλες υπηρεσίες εκτός τουριστικού κλάδου.

«Η υψηλή εξάρτηση από τον κλάδο τουρισμό και ταξιδιών και η διάχυση των συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία στις χώρες της Νότιας Ευρώπης μπορεί να συμβάλλει στην άνιση ανάκαμψη της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν τη διαδικασία του ανοίγματος» σχολίασε ο Javier Rouillet, αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar. 

Συνολικά πάντως για την ευρωπαϊκή οικονομία η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ευρώπη διέψευσε τις προσδοκίες για μία ισχυρή ανάκαμψη κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών και ενέτεινε την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη του τουρισμού θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων όσο και από παράγοντες, όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μεταφορές, η ασφάλεια, το τι προσφέρει σε πολιτισμό και φυσική ομορφιά η κάθε χώρα, αλλά και πόσο ανταγωνιστική είναι στις τιμές, όπως σημειώνει η Σπυριδούλα Τζήμα, βοηθός αντιπρόεδρος στην DBRS Morningstar. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή