Ε.Ε: Η Ελλάδα τρίτη σε εξάρτηση από τον λιγνίτη

Ε.Ε: Η Ελλάδα τρίτη σε εξάρτηση από τον λιγνίτη

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις εννέα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να παράγουν λιγνίτη, με την Γερμανία να είναι ο κορυφαίος παραγωγός και την Τσεχία να παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο. Αρκετά υψηλή εξάρτηση εμφανίζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το 2018. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την στατιστική υπηρεσία, η Γερμανία καλύπτει το 45% της παραγωγής λιγνίτη στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν η Πολωνία (16%), η Τσεχία (11%), η Ελλάδα (10%), η Βουλγαρία (8%) και η Ρουμανία (6%). Οι έξι αυτές χώρες καλύπτουν το 96% του συνόλου της παραγωγής στην Ε.Ε.

Το υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από τον λιγνίτη παρουσίαζε το 2018 η Τσεχία (43%), ενώ ακολουθούσαν η Βουλγαρία (38%) και η Ελλάδα (32%). 

Συνολικά στην Ε.Ε. στον λιγνίτη στηρίζεται το 9% της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ε.Ε. Το ποσοστό είναι ανάλογο με εκείνο που καλύπτεται από άλλου είδους άνθρακα και υπερδιπλάσιο από εκείνο που καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά.

Ε.Ε: Η Ελλάδα τρίτη σε εξάρτηση από τον λιγνίτη-1

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή