ΤΑΙΠΕΔ: Δεκέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας -Ιανουάριο για ΔΕΠΑ Υποδομών

ΤΑΙΠΕΔ: Δεκέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας -Ιανουάριο για ΔΕΠΑ Υποδομών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα επόμενα βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, του Ελληνικού, των δέκα περιφερειακών λιμανιών, περιγράφει το ΤΑΙΠΕΔ στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων(asset development plan), καθώς και τα χρονοδιαγράμματα όλων των ιδιωτικοποιήσεων.

Eιδικότερα, για το Ελληνικό, τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), την κύρωση σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και την εγγραφή των ΚΥΑ χωροθέτησης στο Κτηματολόγιο, με τελικό βήμα το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο σημειώνει ότι η διαδικασία έχει «σκοντάψει» στις νομικές προσφυγές στο διαγωνισμό για τη χορήγηση άδειας καζίνο. Όπως υπενθυμίζεται στο asset development plan(ADP), έχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές προσφορές, η επιτροπή του διαγωνισμού απέρριψε τον έναν υποψήφιο, ο οποίος προσέφυγε στην ΑΕΠΠ και κατόπιν στο ΣτΕ , η απόφαση του οποίου εκκρεμεί.

Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια(Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) προβλέπεται η έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρ., εντός της Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ενώ η ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους 3 διαγωνισμούς είναι η 2α Οκτωβρίου του 2020.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στο τέλος Ιανουαρίου 2021. Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 2020. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η καταληκτική προθεσμία για υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι στα Δεκεμβρίου 2020. Στις 23 Μαρτίου εννέα επενδυτικά σχήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η προεπιλογή των ενδιαφερόμενων επενδυτών εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ στις 16 Ιουνίου, ενώ τον Σεπτέμβριο του εκκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Στο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων(ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής(KYΣΟΙΠ), γίνεται αναφορά και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών(ΔΑΑ), με το ΤΑΙΠΕΔ να σημειώνει ότι «Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή