Ρέγκλινγκ: «Ναι» στις φοροελαφρύνσεις – «Όχι» στον εκτροχιασμό

Ρέγκλινγκ: «Ναι» στις φοροελαφρύνσεις – «Όχι» στον εκτροχιασμό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη χαιρέτισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην Αθήνα.

«Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών είναι στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος νωρίτερα είχε επαφές και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για τριπλή πρόκληση (σ.σ. γεωπολιτική, υγειονομική και μεταναστευτική), κάτι το οποίο δικαιολογεί τις υπερβάσεις. «Κατανοούμε τους λόγους που το πρωτογενές πλεόνασμα γύρισε σε έλλειμμα» έσπευσε να επισημάνει, διαμηνύοντας δε ότι οι οικονομικές παρεμβάσεις ήταν σε γνώση του ESM.

Υποστήριξε ωστόσο, ότι το 2021 θα πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων και να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για συνετή δημοσιονομική πολιτική. Παρατηρήσεις έκανε και για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία ότι δεν θα μηδενιστούν ούτε έως τα μέσα του 2021.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ταμείου έκανε ειδική αναφορά και στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδίδοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τον περιορισμένο αριθμό θυμάτων και κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτη» επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM, σε μια προσπάθεια στήριξης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έχει προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν όσα χρήματα επιθυμούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια ευνοϊκή συμφωνία και για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021.

Τι εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη

  • Μειώνονται κατά 3 μονάδες από 39,7 στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2021.
  • Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες για το 2021.
  • Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία έως το τέλος του 2020.
  • Ανοίγει άμεσα ο 3ος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Θεσπίζεται το μέτρο των υπέρ αποσβέσεων και σε πράσινες επενδύσεις έως το 2023.
  • Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σ’ ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά, συνολικού ποσού 1,4 δισ. ευρώ.
  • Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά.
  • Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε η πανδημία, αναβάλλεται έως το 2021 η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και χρεών στην εφορία.
  • Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.
  • Η α’ κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό έως το τέλος του 2020.
  • Παρατείνονται για δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων σε 50 για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή