Ράλι 3,95% στο Χρηματιστήριο, εκτόξευση τραπεζών με άνοδο 8,2%

Ράλι 3,95% στο Χρηματιστήριο, εκτόξευση τραπεζών με άνοδο 8,2%

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ράλι στις ελληνικές μετοχές και στα ομόλογα έφερε ο συνδυασμός θετικών ειδήσεων και συγκεκριμένα η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η επανέναρξη των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενεργοποιώντας τους αγοραστές οι οποίοι προχώρησαν σε αύξηση των θέσεών τους σε πληθώρα τίτλων, ανεβάζοντας σημαντικά τον τζίρο και στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 660 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Ιουλίου.

Blue chips και τραπεζικές μετοχές καθώς και η μεσαία κεφαλαιοποίηση πραγματοποίησαν ανοδικό ξέσπασμα έπειτα από μία μεγάλη περίοδο συσσώρευσης, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αυτονομείται από τα ευρωπαϊκά και τα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε υψηλά δύο μηνών, ξεφεύγοντας των πιέσεων που βίωσε το τελευταίο διάστημα, με νέα δεδομένα να διαμορφώνονται πλέον στην αγορά συνολικά. Αν και δεν αποκλείουν ότι η χθεσινή «εκτίναξη» του Χ.Α. μπορεί να ήταν προϊόν μιας τεχνικής αντίδρασης, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το άλμα στον Γενικό Δείκτη συνδυάστηκε με ενίσχυση των συναλλαγών, κάτι που δίνει ελπίδες για τη συνέχεια, αν και ο γεωπολιτικός παράγοντας παραμένει ασταθής και έτσι η αγορά παραμένει ευάλωτη στις εξελίξεις.

Πιο αναλυτικά, o Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,95% στις 661,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,28 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 4,16% στις 1.590,39 μονάδες, στο +3,36% και στις 862,52 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ άλμα της τάξεως του 8,29% και στις 343,77 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με την Εθνική στο +9,59%, τη Eurobank στο +9,10%, την Πειραιώς στο +8,31% και την Alpha Bank στο +6,34%.

Αλμα σημείωσαν και οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά περισσότερο από 3% και στο 1,078%, ενώ βουτιά άνω του 6% σημείωσε η απόδοση του 5ετούς η οποία προσγειώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 0,219%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτήν την εβδομάδα ξεκινά 15ο Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου, με τις παρουσιάσεις και τα ραντεβού των εισηγμένων με επενδυτές να γίνονται διαδικτυακά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον είναι αρκετά αυξημένο. Το roadshow αναμένεται να δώσει ένα πρώτο μήνυμα για τις θέσεις και τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets μετά τη βαθιά ύφεση που σημείωσε η ελληνική οικονομία στο β΄ τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή πορεία του Χ.Α., ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance τονίζει πως «λύθηκε ο γόρδιος δεσμός των 646 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη», καθώς ήταν ένα επίπεδο που κάθε φορά η αγορά το προσέγγιζε, ακολουθούσε διόρθωση. «Η  αγορά διψούσε για κίνηση», όπως τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσπαση των 646 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για τις 682 μονάδες σε δεύτερη φάση, μετά το σπάσιμο των 663 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή