Απόγνωση στο λαμπερό Χόλιγουντ λόγω πανδημίας

Απόγνωση στο λαμπερό Χόλιγουντ λόγω πανδημίας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν διευρυμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Πολλοί Αμερικανοί έφτασαν στα όρια της φτώχειας την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και στο Λος Αντζελες, την πατρίδα του Χόλιγουντ και των διεθνών σταρ.
Χτισμένο μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια και έχοντας κοστίσει πάνω από 5 δισ. δολάρια, το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου SoFi του Λος Αντζελες μοιάζει με διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε σε ένα τεράστιο πάρκινγκ.

Εν πρώτοις ταιριάζει απόλυτα στο Λος Αντζελες, το οποίο εδώ και δεκαετίες είναι συνώνυμο του Χόλιγουντ, της βαριάς βιομηχανίας του κινηματογράφου, της χλιδής και των διεθνών αστέρων. Η πανδημία του κορωνοϊού όμως άλλαξε τα πάντα, ακόμη και στην κατ’ εξοχήν πόλη της λάμψης και της πολυτέλειας. Στο πάρκινγκ του γηπέδου εργαζόμενοι με κίτρινα γιλέκα πακετάρουν τρόφιμα σε κούτες κι έπειτα τα στοιβάζουν σε σειρά.

Η 38χρονη Μαρία Ρόχας περιμένει στη σειρά με το αυτοκίνητό της. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται εδώ για να λάβει βοήθεια. «Πολλές φορές κλαίω τα βράδια γιατί τα παιδιά μου πέφτουν πεινασμένα για ύπνο», λέει χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Ρόχας ήταν κομμώτρια και ο σύζυγός της τεχνίτης. Είχαν καταφέρει να έχουν μια οικονομική σταθερότητα. Τα πέντε παιδιά τους πήγαιναν στο σχολείο όπου επίσης έτρωγαν καθημερινά τα βασικά γεύματα. Η κρίση του κορωνοϊού και το lockdown στο Λος Αντζελες ανέτρεψαν τα πάντα στη ζωή τους, όπως και σε πολλούς άλλους κατοίκους της πόλης. Πολλοί έμειναν άνεργοι, η επίσκεψη στο κομμωτήριο έπαψε να αποτελεί ανάγκη και τις επισκευές στο σπίτι τις έκαναν οι περισσότεροι μόνοι τους. Η οικογένεια Ρόχας είδε ξαφνικά το εισόδημά της να εκμηδενίζεται.

Το Κογκρέσο τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισε να χορηγήσει βοήθεια ύψους 1.200 δολαρίων ανά ενήλικο και 500 ευρώ ανά παιδί σε μόνιμους κάτοικους με εισόδημα κάτω των 75.000 δολαρίων τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2018 και 2019. Η οικογένεια Ρόχας δεν το είχε κάνει. Επίσης, η Μαρία και ο σύζυγός της δεν αιτήθηκαν για το ταμείο ανεργίας επειδή η γραφειοκρατική διαδικασία ήταν περίπλοκη. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, παρά την πανδημία, τα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης διατηρήθηκαν στα ίδια πανάκριβα επίπεδα προ πανδημίας. Κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στο πάρκινγκ του SoFi δικαιούται να πάρει τέσσερα πακέτα, τα οποία περιέχουν ρύζι, τυρί, ζυμαρικά, κονσέρβες και κατεψυγμένο κρέας. Η διανομή φαγητού θυμίζει στρατιωτικό συσσίτιο. Οσοι εργάζονται εδώ φροντίζουν να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι απαραίτητες αποστάσεις. Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού πρέπει να κρατηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Μέσα σε τρεις ώρες διανεμήθηκαν 9.000 πακέτα. Σύμφωνα με την Τράπεζα Τροφίμων του Λος Αντζελες, τα πακέτα αυτά είναι αρκετά για να θρέψουν 2.300 οικογένειες για δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με έρευνα του National Public Radio, το 56% των νοικοκυριών του Λος Αντζελες αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα την περίοδο της πανδημίας. «Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν και ζητούν βοήθεια έχει αυξηθεί πολύ», αναφέρει ο Μάικλ Φλαντ, πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων του Λος Αντζελες. Οπως αναφέρει, ευτυχώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αγόρασε γρήγορα βασικά είδη διατροφής από παραγωγούς, τα οποία διαφορετικά θα σάπιζαν διότι προορίζονταν για τον τομέα της εστίασης. Η Τράπεζα Τροφίμων ήταν υπεύθυνη για τη διανομή αυτών ακριβώς των τροφίμων, ενώ προέβη και σε επιπλέον αγορές με χρήματα από δωρεές. Σύμφωνα με τον Φλαντ, η οικονομική κατάσταση στο Λος Αντζελες είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει ποτέ από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή