Στο τραπέζι η περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο εργασίας

Στο τραπέζι η περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο εργασίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την κατάργηση «παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το Σαββατοκύριακο εκ νέου το εργασιακό, προαναγγέλλοντας νέο σχέδιο νόμου, εντός του επόμενου μήνα. Ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση για ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Φωτογράφισε βέβαια αλλαγές, που όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» θα αφορούν κυρίως την περαιτέρω ευελιξία στον χρόνο αλλά και στον χώρο εργασίας.

Και στην περίπτωση του εργασιακού, προπομπός των προωθούμενων αλλαγών είναι το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο εργασίας τους. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει κατάργηση του 8ώρου», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, για τον οποίο επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει «ουσιαστικός εξορθολογισμός». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας ότι θα ηχήσουν τα «τύμπανα του πολέμου», καθώς τα εργασιακά αποτελούν ταμπού για την αντιπολίτευση, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι σε περίπου ένα μήνα θα υπάρξει διεξοδικός διάλογος. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τότε θα γίνει συζήτηση «επί συγκεκριμένων προτάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», αιχμή των προωθούμενων παρεμβάσεων είναι η ευελιξία στον χρόνο εργασίας, με αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία, μείωση του κόστους των υπερωριών, προώθηση, για παράδειγμα, μεγαλύτερης ευελιξίας και μιας νέας διαδικασίας διευθέτησης των υπερωριών σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση, μείωση της γραφειοκρατίας στις διοικητικές διαδικασίες και θεσμοθέτηση κανονισμών για την αποτροπή εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών, καθώς «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα, όμως το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, συζητείται η αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων υπερωριών στη βιομηχανία ή και η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου υπερεργασίας, που αμείβεται φθηνότερα απ’ ό,τι η υπερωρία. Στο πλαίσιο, δε, της ευελιξίας, μεταξύ των σεναρίων που έχουν κατατεθεί είναι η διευθέτηση του χρόνου των υπερωριών ώστε εργοδότης και εργαζόμενος να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κ.λπ., με τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη να μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο, καθώς και η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους που δεν θα δικαιούται υπερωρίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να προωθηθούν μέτρα όπως η λειτουργία του ψηφιακού ωραρίου και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας. Ηδη έχουν δημοσιοποιηθεί κάποιες διατάξεις που αφορούν την τηλεργασία, που περιλαμβάνει μέτρα θωράκισης του θεσμού τής εξ αποστάσεως εργασίας. Στο τελικό «πακέτο» αναμένεται να ενταχθούν επίσης παρεμβάσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο 1264, με παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, στις άδειες που δικαιούνται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή