Eισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι εξαιρούνται από την απαλλαγή

Eισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι εξαιρούνται από την απαλλαγή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο τα εισοδήματα που αποκτώνται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας αφορά η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στη ΔΕΘ. Επίσης, η απαλλαγή αφορά, για τους μεν μισθωτούς, τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2021, για τους δε ελεύθερους επαγγελματίες, τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν το 2021 και αφορούν το οικονομικό έτος 2020.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνιζαν χθες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται τα εισοδήματα από συντάξεις και αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό αφορά τα εισοδήματα και όχι τους ίδιους τους συνταξιούχους ή δημοσίους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι, σε περίπτωση που διαθέτουν εισοδήματα από πηγές του ιδιωτικού τομέα, θα τύχουν κανονικά της απαλλαγής για τα συγκεκριμένα εισοδήματα.

Επίσης, ως προς το χρονικό διάστημα που αφορά η απαλλαγή, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν χθες ότι για τους μισθωτούς είναι το 2021. Ετσι, στον μισθό τους από τον Ιανουάριο δεν θα δουν παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης. Από την άλλη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης που αφορά τα εισοδήματά τους του 2020 κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης το 2021.

Η διευθέτηση αυτή έγινε καθώς δεν ήταν δυνατόν να επεκταθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση στο 2022, όταν θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2021 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι θεσμοί ήταν κατηγορηματικοί ως προς αυτό, καθώς δεν είναι σίγουρο πόσο ευέλικτοι θα είναι τότε οι δημοσιονομικοί κανόνες. Επιπλέον, όμως, και η ίδια η κυβέρνηση ήθελε να δοθεί έμφαση στην επόμενη χρονιά, ενισχύοντας τα εισοδήματα, ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη. Για το 2022, ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρχει περιθώριο για συνέχιση.

Η εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, εξάλλου, ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ίσως και προσφυγές στα δικαστήρια για επέκταση του μέτρου και σε αυτούς. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, αν περιλαμβάνονταν και τα εισοδήματα των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, το κόστος του μέτρου θα ανέβαινε από τα 770 εκατ. ευρώ στο 1,1 δισ. ευρώ.  Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τις υπεραποσβέσεις, όπως και η επιδότηση της δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, είναι το πακέτο μέτρων που αποβλέπει στη δημιουργία νέων επενδύσεων και σε αύξηση της απασχόλησης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της οικονομίας για την εποχή μετά τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τις υπεραποσβέσεις, εφαρμόζονται όχι μόνο στις καινοτόμους επενδύσεις, αλλά και στις ψηφιακές και στις πράσινες, σύμφωνα και με τις επιταγές της Κομισιόν, ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, παραμένει προς διευκρίνιση ο ορισμός της ψηφιακής επένδυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή