ΠΟΠ στην αχανή κινεζική αγορά η φέτα και το ούζο

ΠΟΠ στην αχανή κινεζική αγορά η φέτα και το ούζο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διμερή συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν χθες οι δύο πλευρές. Μεταξύ των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα απολαμβάνουν το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από εδώ και στο εξής στην αχανή κινεζική αγορά είναι η φέτα και το ούζο. Η συμφωνία υπεγράφη με αφορμή τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και της ηγεσίας της Ε.Ε. (η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Αγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της προεδρεύουσας του Συμβουλίου στο τρέχον εξάμηνο Γερμανίας).

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κινεζική αγορά έχει «υψηλό δυναμικό ανάπτυξης» για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα κρατών-μελών της Ε.Ε., εισάγοντας αγαθά συνολικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκ δήλωσε σχετικά: «Τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται για την ποιότητα και την ποικιλομορφία τους. Είναι σημαντικό να προστατεύονται σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά τους και να διαφυλάσσεται η φήμη τους. Η παρούσα συμφωνία θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την εμπορική μας σχέση και θα παράσχει οφέλη για τον αγροδιατροφικό τομέα μας και τους καταναλωτές και των δύο μερών».

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για την αμοιβαία προστασία των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας συνήφθη τον περασμένο Νοέμβριο. Πλέον, μετά και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα τεθεί εν ισχύι στις αρχές του 2021. Εντός τεσσάρων ετών, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει 175 επιπλέον ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τα δύο μέρη. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία έγκρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

Συνολικά, περισσότερα από 3.300 προϊόντα έχουν καταχωριστεί από την Ε.Ε. ως ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων με διεθνή προστασία. Αντίστοιχα, περίπου 1.250 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων από τρίτες χώρες προστατεύονται εντός της ενιαίας αγοράς, χάρη σε διμερείς συμφωνίες όπως αυτή με την Κίνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή