Χρηματιστήριο: Προσπάθεια κατοχύρωσης των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια κατοχύρωσης των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατοχύρωση των ισχυρών κερδών της Δευτέρας φαίνεται ότι προχωράει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις, εν μέσω κι ενός ευρύτερου κλίματος αβεβαιότητας και νευρικότητας στις διεθνείς αγορές.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν άκρως εντυπωσιακή, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει σχεδόν 4% και να κλείνει στο τεχνικό όριο των 660 μονάδων. Επρόκειτο μάλιστα, για την καλύτερη συνεδρίαση από τα τέλη Ιουνίου. Στα «συν» της Δευτέρας συγκαταλέγεται και ο υψηλός τζίρος, ο οποίος άγγιξε τα 67 εκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης αμφιταλαντεύεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, κινούμενος πέριξ του τεχνικού ορίου των 660 μονάδων. Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατηρείται στα επίπεδα των 1.590 μονάδων. Όσον αφορά τον τζίρο, αυτή τη στιγμή (11.00) κυμαίνεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος χθες έκλεισε στο +8,20%, καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,40%, με τις διακυμάνσεις των τραπεζικών μετοχών να κινούνται εντός ενός στενού εύρους +/- 1%. Παρεμφερές είναι το κλίμα και στο ταμπλό, με τις μετοχές να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, με εξαίρεση τη μετοχή της Coca-Cola HBC, η οποία υποχωρεί κατά 1,50%. Όσον αφορά τη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία τη Δευτέρα εκτινάχθηκε στο +10%, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά, παραμένοντας άνω του 1 ευρώ.

Ο ρόλος των ελληνοτουρκικών

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη –και όχι μόνο- πορεία του Γενικού Δείκτη αποτελεί η άμβλυνση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική αγορά προς το επίπεδο των 700 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η εσωστρέφεια και η συσσώρευση, με τις τιμές των ελληνικών μετοχών να παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες.

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υπογραμμίζει ότι «οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής με συνέπεια τη διατήρηση της συναλλακτικής απαξίωσης». Εξηγεί δε, ότι αυτό συμβαίνει, καθώς «ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί βαρίδι, ενώ το εκτεταμένο moratorium που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά κόκκινων δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες». Έτσι, καταλήγει ο κ. Τζάνας, «έχει μείνει ένας μικρός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται το Γενικό Δείκτη».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το επενδυτικό κλίμα επισκιάζεται από τις επερχόμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αγγλία. Παρότι δεν αναμένονται αλλαγές στη νομισματική πολιτική, η προσοχή όλων στρέφεται στη λεκτική διατύπωση, η οποία αποτελεί προάγγελο των επόμενων νομισματικών βημάτων.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και παρουσιάζονται αρκετά επιφυλακτικοί. Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,13% στις 13.176 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,42% στις 6.051 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,07% στις 368 μονάδες.

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Δευτέρας, οι δείκτες της Wall Street παρουσίασαν σημαντικά κέρδη, χάρη στο ευμέγεθες ράλι του τεχνολογικού τομέα, ο οποίος βρήκε στηρίγματα στην ανακοινωθείσα συμφωνία μεταξύ Oracle και ByteDance για τις αμερικανικές δραστηριότητες του TikTok. Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με κέρδη 327 μονάδων ή κατά 1,18%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε κατά 1,87% στις 11.056 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης βαρόμετρο ενισχύθηκε κατά 1,27% στις 3.383 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή