Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εισέλθει σε αναπτυξιακό κύκλο

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εισέλθει σε αναπτυξιακό κύκλο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εισέλθει σε ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό κύκλο με την εφαρμογή της πολιτικής της και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αντοχή στη βάση των διαθέσιμων προσωρινών δεδομένων του πρώτου εξαμήνου του 2020. «Το 1ο εξάμηνο, το πρώτο μισό του έτους, δυστυχώς η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%. Όμως ο μέσος όρος για την Ευρώπη ήταν -9%. Η οικονομία της Πορτογαλίας -9,3%, η ιταλική 11,7%, η γαλλική 12,3% και η ισπανική 13,1%» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υλοποιήθηκαν δημοσιονομικά και μη μέτρα, για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία, καθώς και η στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμανε, τα μέτρα αυτά «χρηματοδοτούνται από τη σώφρονα και ορθή διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, τα οποία ενισχύθηκαν σημαντικά σ τη διάρκεια του τελευταίου έτους, μέσω έξι επιτυχημένων εκδόσεων δημοσίων ομολόγων ύψους 14 δισ. συνολικά, με κορυφαία την πρόσφατη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που υπήρξε ποτέ για τη χώρα.

Επανέλαβε ακόμη πως τα ταμειακά αποθέματα είναι στα 38 δισ., λίγο παραπάνω σε σχέση με το πού βρίσκονταν στην αρχή της κρίσης και αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων που ανακοινώθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, «ούτε το διασκεδάζουμε, ούτε περηφανευόμαστε» καθώς η χώρα έχει μπροστά πολλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.  «Δουλεύουμε με σωφροσύνη και μεθοδικά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, για να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση με επιτυχία, τις μετακινήσεις των πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταραχές, την επιστροφή των οικονομιών μας στα επίπεδα προ της κρίσης, όσο το δυνατό πιο γρήγορα» είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η δημοσιονομική ευελιξία αξιοποιείται «με σωφροσύνη» ενώ παράλληλα γίνεται η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της υλοποίησης της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, «η οποία θα αποτελέσει το εφαλτήριο προκειμένου η ελληνική οικονομία να έχει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για να επιτυγχάνει υψηλά ευφυή διαθέσιμα και κοινωνικά δίκαια επίπεδα ανάπτυξης».

«Σχεδιάζουμε να κάνουμε τη βέλτιστη δυνατή χρήση αυτών των κονδυλίων αυτών των χρημάτων, προκειμένου να εφαρμόσουμε πολιτικές οι οποίες βασίζονται στους στόχους που έχουν τεθεί στο εθνικό πλάνο ανάκαμψης. Μέσω της υλοποίησης μιας σώφρονας δημοσιονομικής πολιτικής με σταθερή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, με τη συνέχιση του προγράμματός μας αυτού και την αξιοποίηση της εθνικής περιουσίας» συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα σχεδιάζει τεράστιες επενδύσεις σε τομείς όπως η αποδοτική χρήση ενέργειας, ανάπτυξη δικτύων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, διαχείριση αποβλήτων, προστασία και ενδυνάμωση του φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητα. Όπως παρατήρησε, οι επενδύσεις αυτές θα στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με τρόπους που θα προστατεύουν την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή