Handelsblatt: Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» τα ελληνικά ομόλογα

Handelsblatt: Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» τα ελληνικά ομόλογα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντίκτυπος της πανδημίας και του lockdown στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, αναφέρει σε άρθρο της η Handelsblatt. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τα ελληνικά ομόλογα, που παραμένουν άκρως ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές, τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. 

Το άρθρο θυμίζει ότι πριν από 8 μήνες οι επενδυτές στην Αθήνα είχαν κάθε λόγο να γιορτάζουν: Το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη της τάξης του 50% το 2019 εμφάνιζε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Φέτος η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, με την ελληνική αγορά μετοχών να παρουσιάζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως. Η βουτιά του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα, οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, αλλά και οι εντάσεις με την Τουρκία είναι οι παράγοντες εκείνοι που ανησυχούν τους επενδυτές, όπως εξηγεί στην γερμανική εφημερίδα ο Γκρέγκορ Χόλεκ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Raiffeisen Capital Management. Προειδοποιεί δε ότι η μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα επιμείνει έως ότου καταστεί διαθέσιμο ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ο ίδιος πάντως αναγνωρίζει ότι η «όρεξη» των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα παραμένει αυξημένη χάρη στον συνδυασμό χαμηλού ρίσκου και ικανοποιητικής απόδοσης, που προσφέρουν. «Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν το χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας της αβεβαιότητας, η εικόνα στην αγορά ομολόγων είναι εντελώς διαφορετική: τα ομόλογα της Ελλάδας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ» σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζέικομπ Σουβάλσκι της Scope Ratings, ο οποίος σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα παραμένει υψηλή, γεγονός που αντανακλά τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο Σουβάλσκι σχολιάζει πάντως ότι θα πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και την ναυτιλία και να αναπτυχθούν άλλοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας. 

Στο άρθρο αναφέρται τέλος ότι ενώ τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να έχουν αξιολόγηση junk συνεχίζουν να ενισχύονται χάρη εν πολλοίς και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τα εντάξει στο πρόγραμμα PEPP. Πολύ σημαντικός παράγοντας, όπως επισημαίνεται, είναι και το γεγονός ότι το 80% του ελληνικού χρέους περίπου βρίσκεται στα χέρια του ESM και άλλων πιστωτών του δημόσιου τομέα και όχι ιδιωτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή