Φθηνότερο το καλάθι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ έναντι Ισπανίας, Πορτογαλίας

Φθηνότερο το καλάθι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ έναντι Ισπανίας, Πορτογαλίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλά παραμένει  η τιμή του καλαθιού στα ελληνικά σουπερ μάρκετ σε σύγκριση με την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, τάση η οποία, παρά τις μικρές διακυμάνσεις, φαίνεται να έχει εδραιωθεί τα τελευταία οκτώ  χρόνια. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΙΕΛΚΑ, οι τρεις παραπάνω χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα.

Διαφορές 

Η Ισπανία έχει 12% ακριβότερο καλάθι σε σύγκριση με τη χώρα μας, 17% η Αγγλία και 9% η Πορτογαλία. Χωρίς τον ΦΠΑ, όπου οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ είναι πιο αντιληπτές, η διαφορά τιμών των τριών χωρών σε σχέση με τη χώρα μας διευρύνεται ακόμη περισσότερο. 

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, οι τρεις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 19%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 26% και η Πορτογαλία κατά 10%.

Παρότι η χώρα μας έχει αυξημένο ΦΠΑ σε σύγκριση με τις παραπάνω χώρες αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., η διαμόρφωση και η σύγκριση τιμών δεν εξαρτάται μόνο από τον ΦΠΑ αλλά και από άλλους παράγοντες όπως η κατανάλωση των προϊόντων αλλά και η παραγωγική δυναμική της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου κάθε χώρας. 

Προσφορές 

Μάλιστα, όπως αναφέρει παράγων της αγοράς στην «Κ», ένας από τους λόγους που η μέση τιμή ενός τυπικού καλαθιού προϊόντων (αναψυκτικά, χυμός, μεταλλικό νερό, μήλα, κρεμμύδια, ψωμί του τοστ) κινείται στην Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα είναι και οι εκπτώσεις-προσφορές, καθώς μεγάλο ποσοστό πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ (άνω του 50%) γίνεται μέσω προσφορών και εκπτώσεων. 

Οσον αφορά τον ΦΠΑ, το ΙΕΛΚΑ αναφέρει ότι στην Ελλάδα αυτός είναι 13% και 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα έλαια, ο καφές τα γλυκά, τα σνακ και τα αρτοποιήματα. Ο ΦΠΑ λοιπόν είναι σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, με 24%, στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%.

Προϊόντα

Οπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα ελληνικά σούπερ μάρκετ παρέχουν στους καταναλωτές προϊόντα που κατά μέσον όρο έχουν χαμηλότερη τιμή. Ενδεικτικά, το κόστος του τυπικού καλαθιού μειώνουν προϊόντα όπως το μεταλλικό νερό (6 του 1,5 λίτρου) που με τον ΦΠΑ η τιμή του διαμορφώνεται στα 2,05 ευρώ και 1,81 χωρίς ΦΠΑ έναντι 3,12 ευρώ και 2,60 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή 2,68 ευρώ και 2,44 στην Ισπανία.

Χαμηλότερες επίσης είναι οι τιμές στα φρέσκα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέας). Οι πατάτες (5 κιλά) κοστίζουν (με ΦΠΑ) 4,22 ευρώ και 3,73 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ενώ, για παράδειγμα, στην Πορτογαλία η τιμή διαμορφώνεται στα 6,11 και 5,41 αντίστοιχα. Αντίθετα, υψηλότερη είναι η τιμή του στιγμιαίου καφέ (200 γραμμάρια) που στην Ελλάδα ανέρχεται σε 7,41 (με ΦΠΑ) και 6,56 (χωρίς ΦΠΑ) έναντι, 4,97 στη Βρετανία. Ετσι, συνολικά, οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων τις οποίες εξετάζει το ΙΕΛΚΑ, μέσα από ένα δείγμα άνω των 2.000 τιμών προϊόντων, αγγίζουν στην Ελλάδα συνολικά τα 48,58 ευρώ (με ΦΠΑ), στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 56,78 ευρώ, στην Ισπανία τα 54,16 ευρώ και στην Πορτογαλία τα 49,8 ευρώ (με ΦΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή