Προς συγχώνευση οι ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse

Προς συγχώνευση οι ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλήττονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, είναι πιθανή η δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Γηραιά Ηπειρο, από τη συγχώνευση δύο ισχυρών τραπεζών της Ελβετίας. Πρόκειται για τους τραπεζικούς ομίλους UBS και Credit Suisse που, αν ευοδωθούν τα σχέδια, θα αποτελέσουν ενιαία οντότητα από τις αρχές του επόμενου έτους δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη.

Πρωτοβουλία 

Σύμφωνα με τη γερμανόφωνη οικονομική ιστοσελίδα και blog Inside Paradeplatz, οι πρόεδροι των δύο τραπεζικών ομίλων, Αξελ Βέμπερ και Ουρς Ρόνερ, βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με αντικείμενο τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η πρωτοβουλία ανήκει, πάντως, στον κ. Βέμπερ που, σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα, ενδέχεται να παραμείνει πρόεδρος της νέας μεικτής εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο είναι πως ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας θα προέρχεται από την Credit Suisse.

Το σχετικό δημοσίευμα της Inside Paradeplatz αναφέρει, επίσης, πως ο κ. Βέμπερ έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών Ουέλι Μάουρερ και το σχέδιό του φέρει προς το παρόν το ανεπίσημο τίτλο «Signal», που σημαίνει σημάδι.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά τη ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Ελβετίας, τη Finman. Οι εκπρόσωποι των δύο τραπεζών αρνήθηκαν, πάντως, να απαντήσουν σε ερωτήσεις διεθνών ΜΜΕ.

Παράγοντες της αγορές εκτιμούν, όμως, πως η υλοποίηση της συγκέντρωσης θα οδηγήσει σε μείωση προσωπικού των δύο τραπεζών από 10% έως 20%. Τα ποσοστά αυτά ισοδυναμούν με τουλάχιστον 15.000 απολύσεις στο παγκόσμιο δίκτυο των δύο τραπεζών. 

Ανοδος τιμών

Από τη στιγμή που διέρρευσε η είδηση, οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των δύο τραπεζών, με την Credit Suisse να καταγράφει κέρδη 2,5% και τη UBS να ενισχύεται κατά 1,6%. Σε μια δύσκολη συγκυρία, όμως, που εξωθεί σε συγχωνεύσεις τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι δύο τράπεζες έχουν από την αρχή του έτους υποχωρήσει 23% και 7% αντιστοίχως.

Σημειωτέον ότι τον Απρίλιο, εν μέσω πανδημίας, η UBS ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της έναντι κόκκινων δανείων πολλαπλασιάζονται επί 13 σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Η εκτίναξη των κόκκινων δανείων ήταν, άλλωστε, αιτία που  ανακοίνωσε πτώση των κερδών της κατά 11% παρά την εξαιρετική απόδοση του επενδυτικού της βραχίονα.

Η συμβουλευτική Oliver Wyman εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο σύνολό τους θα αντιμετωπίσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 400 δισ. ευρώ. Πιθανολογούν μάλιστα μια περαιτέρω εκτίναξη της ζημίας στα 800 δισ. ευρώ στην περίπτωση που χειροτερέψουν πολύ οι καταστάσεις. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας επιβαρύνει περαιτέρω τον κλάδο, που ήδη αντιμετώπιζε πρόβλημα μειωμένης κερδοφορίας εδώ και χρόνια εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων. 

Εδώ και χρόνια, άλλωστε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν να μειώνεται σταθερά το μερίδιό τους στην παγκόσμια τραπεζική αγορά προς όφελος των ισχυρότερων αμερικανικών ανταγωνιστριών τους.

Οι εξελίξεις εξωθούν τις τράπεζες σε συγχωνεύσεις προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά. Αντίστοιχη περίπτωση είναι η προσέγγιση των CaixaBank και Bankia, δύο τραπεζών της Ισπανίας, μιας από τις ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν δεχθεί το χειρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή