Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες νομικές λεπτομέρειες προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τακτοποίησε η κυβέρνηση, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες Δευτέρα από τη Βουλή. Ρυθμίστηκαν έτσι το θέμα της διαδικασίας ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της υπό ειδικής διαχείρισης επιχείρησης και του Δημοσίου, η παραχώρηση δικαιώματος  αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και η αδειοδότηση της υφιστάμενης λιμενικής υποδομής και εγκατάστασης όπως και θέματα πυροπροστασίας, αυθαίρετων κ.λπ.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) θα πωληθούν ως στρατιωτικό και εμπορικό σκέλος, με την ειδική διαχείριση να είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πώληση του πρώτου και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πώληση του δεύτερου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ειδική διαχείριση των ΕΝΑΕ θα έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του τμήματος που ελέγχει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και συνεχίζεται να εκδηλώνεται από αρκετούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο όμιλος Θ. Πριόβολου, η ONEX και ολλανδικό σχήμα.

Το στρατιωτικό σκέλος των ΕΝΑΕ καλύπτει έκταση 400 στρεμμάτων περίπου, ενώ το εμπορικό 200 στρεμμάτων. Η ειδική διαχείριση και η ΕΤΑΔ κατέληξαν μετά διαπραγματεύσεις σε συμφωνία για το δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού από το στρατιωτικό σκέλος του ναυπηγείου. Το αντάλλαγμα παραχώρησης των σχετικών εκτάσεων θα προσδιορισθεί με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, με βάση τις εκθέσεις πιστοποιημένων εκτιμητών. Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό σκέλος, έχει υποβληθεί από την ειδική διαχείριση για τα αυθαίρετα κτίρια και τις κατασκευές ο φάκελος των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ελέγχει την πληρότητα των στοιχείων ή δικαιολογητικών. Απομένει ο τελικός υπολογισμός του προστίμου υπαγωγής σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 
περί αυθαιρέτων.

Στην ψηφισθείσα ρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως «το Δημόσιο παραχωρεί για σαράντα εννέα (49) έτη από τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης, με δυνατότητα παράτασης, το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού, όπως έχει καθορισθεί με την υπ’ αρ. 16301/30.9.1994 απόφαση της νομάρχη Δυτικής Αττικής (Δ’ 1147) έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και επί του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, σε κάθε πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί νομίμως επιχείρηση ναυπηγείου, συμπεριλαμβανομένης κάθε άλλης υποστηρικτικής προς αυτό δραστηριότητας, επί των γεωτεμαχίων που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων». Επίσης ρητά αναφέρεται ότι «η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης της ΕΝΑΕ διατηρείται σε ισχύ μέχρι και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ενεργητικού της εταιρείας κατά τον ν. 4307/2014 (Α’ 246) και μεταβιβάζεται στους ειδικούς διαδόχους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή