Κέρδη σημείωσαν οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κέρδη σημείωσαν οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη.

Στη βελτίωση του κλίματος συνετέλεσαν και τα θετικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο και δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Αύγουστο ενώ και η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε 5,6% τον ίδιο μήνα.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,7% και έκλεισε στις 370,96 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη 0,2% στις 13.217,67 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης  CAC-40 κέρδισε 0,3% στις 5.067,93 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 1,3% έκλεισε στις 6.105,54 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κέρδισε 0,8% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 1,2%.  

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν για δεύτερη ημέρα οι αμερικανικές μετοχές. Αργά χθες το βράδυ ο Dow Jones  σημείωνε κέρδη 0,36%, ο Nasdaq 1,67% και  ο S&P 500 0,87%.

Οι αγορές είναι επικεντρωμένες στη διήμερη συνεδρίαση της Fed καθώς είναι η πρώτη της συνεδρίαση της μετά την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στον πληθωρισμό.

Από τα οικονομικά στοιχεία ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,9% τον περασμένο μήνα, μετά την άνοδο κατά περίπου 1% τους προηγούμενους δύο μήνες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 0,5% τον Αύγουστο. 

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ήταν 1,4% χαμηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, μετά την πτώση κατά 2,8% του Ιουλίου.
Εξάλλου, κατά 0,4% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Τον Ιούλιο είχε καταγράψει μεγαλύτερα κέρδη 3,5% και τον Ιούνιο κατά 6,1%. Ωστόσο, σε ετήσια βάση έκανε βουτιά κατά 7,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η μεταποιητική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 1,0% μηνιαίως και καθοδικά, κατά 6,9%, ετησίως.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,9% στα 37,6 δολάρια το βαρέλι, και ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,75% στα 1.978 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε  έναντι του ευρώ, του γιεν και της βρετανικής λίρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή