Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται «οξυγόνο»

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται «οξυγόνο»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να στηριχθεί η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να εξασφαλισθεί επαρκής προσφορά πιστώσεων στη διάρκεια της ανάκαμψης, τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Οπως είπε, «οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τη βελτίωση του πλαισίου των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την αναθεώρηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, τη μείωση των υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων, που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων, και την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια, οι οποίες έχουν καταπέσει».

Ο κ. Πανέτα σημείωσε ότι οι εθνικές πολιτικές και οι πολιτικές της Ε.Ε. διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σοκ, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες.

Τόνισε ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν όσον αφορά την αδυναμία πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση και ότι το κενό χρηματοδότησής τους παραμένει μεγάλο. «Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, εξακολουθεί να είναι αναγκαία η στήριξη από την πλευρά της πολιτικής, ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η συνεχής παροχή πιστώσεων», είπε.

Ο κ. Πανέτα, όμως, έστειλε μηνύματα και αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Είπε, συγκεκριμένα, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί «είναι αξιοσημείωτα, δεν είναι, όμως, ακόμη  απολύτως ικανοποιητικά» και έκανε ειδική αναφορά στον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι «παραμένει άβολα κάτω από τον στόχο μας». Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, είπε, και να αξιολογούμε τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται με διατηρήσιμο τρόπο προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή