ΑΓΟΡΕΣ

Προς μία «χαμένη δεκαετία» στις αγορές;

pros-mia-chameni-dekaetia-stis-agores-561080260

Επί χρόνια οι επενδυτές επέλεγαν το ρίσκο, κυνηγούσαν τις υψηλές αποδόσεις και συντηρούσαν ένα «πάρτι» στις αγορές που οδηγούσε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Όλα αυτά κόντρα σε πολιτικές εκπλήξεις, γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικούς και νομισματικούς πολέμους, που δημιουργούσαν ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας. Η επιδημία του νέου κορωνοϊού, ωστόσο, και ο ισχυρότατος αντίκτυπος που έχει στην παγκόσμια οικονομία θα τα αλλάξει όλα αυτά επισημαίνουν αναλυτές. Η Blackstone προειδοποιεί μάλιστα τους επενδυτές να ετοιμάζονται για μία «χαμένη δεκαετία» στις αγορές. 

Μιλώντας στο CNBC ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Blackstone, Τόνι Τζέιμς, σημείωσε ότι καθώς οι επιχειρήσεις θα παλεύουν να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα έσοδα και κέρδη, οι τιμές των μετοχών ενδεχομένως να μην αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. «Νομίζω ότι όσον αφορά στην αξία των μετοχών, θα έχουμε μία χαμένη δεκαετία» τόνισε, δανειζόμενος έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την κατάσταση στασιμότητας, που βίωσε η Ιαπωνία την δεκαετία του 1990. 

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, εκτίμησε ότι τα επιτόκια, που είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σήμερα, πολύ δύσκολα θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Αντιθέτως το πιθανότερο είναι να αρχίσουν να αυξάνονται προς πιο φυσιολογικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Τα υψηλότερα επιτόκια, σε πολλές περιπτώσεις, τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις μετοχικές τιμές, αφού το αυξημένο κόστος δανεισμού φέρνει εμπόδια. 

Ο Τζέιμς προειδοποιήσε δε ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν «πληθώρα προκλήσεων» να αντιμετωπίσουν, πέραν των επιτοκίων, όπως υψηλότερη φοροογία, αύξηση στο λειτουργικό κόστος, λιγότερο αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού και ενίσχυση των δυνάμεων κατά της παγκοσμιοποίησης.