Χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία λόγω πανδημίας

Χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία λόγω πανδημίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών της χώρας, καθώς η αγορά εργασίας παρουσιάζει επιδείνωση. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν την ανεργία να αυξάνεται τον Ιούλιο στη Γηραιά Αλβιώνα και τον συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από τη πανδημία να πλησιάζει τις 700.000.

Στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, η απασχόληση στη χώρα μειώθηκε κατά 102.000 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο και την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως τόνισε η εν λόγω Αρχή, η πανδημία άρχισε πλέον να επηρεάζει το ποσοστό της ανεργίας, που έως τώρα είχε παραμείνει σταθερό χάρη στο πρόγραμμα επιδότησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας των τελευταίων επτά ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων, η ανεργία θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 8,5%.

Τα στοιχεία άπτονται ενός ακανθώδους πολιτικού ζητήματος στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να ανακαλέσει το πρόγραμμα επιδότησης των μισθών μειώνοντάς το σταδιακά σε διάστημα δύο μηνών, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Ο Βρετανός υπουργός Ρίσι Σουνάκ υποστηρίζει επίμονα πως οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων για δραματική εκτίναξης της ανεργίας. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με την αντιπολίτευση να ζητεί παράταση του σχετικού προγράμματος. Στη δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα λαμβάνεται άλλωστε υπόψη ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη παραταθεί τα αντίστοιχα προγράμματα.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Φίλιπ Σο, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Investec Bank, «όποια συμπεράσματα κι αν αντλήσετε από τα τελευταία στοιχεία, ο Οκτώβριος θα είναι η κρίσιμη περίοδος». Τα στοιχεία προδίδουν πως έχει ήδη καταγραφεί ζημία, μολονότι το επίμαχο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει έως τώρα συνεισφέρει στο να διατηρηθούν περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Απασχολούμενοι

Τον Αύγουστο ο αριθμός των απασχολουμένων όπως αναφέρονται στα μισθολόγια των επιχειρήσεων είχε μειωθεί κατά 695.000 άτομα σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 2,4% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας έχει υπερδιπλασιασθεί φθάνοντας στα 2,7 εκατομμύρια άτομα.

Τα στοιχεία έχουν εντείνει τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ η βρετανική οικονομία έχει ήδη σημειώσει τη χειρότερη ύφεση εδώ και αιώνες. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να επεκτείνει τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει για να στηρίξει την οικονομία. Ενδέχεται να ανακοινωθούν σχετικές αποφάσεις στην τακτική συνεδρίαση που θα έχει η τράπεζα μέσα στην εβδομάδα, καθώς η Βρετανία βάλλεται σε τρία μέτωπα ταυτοχρόνως: της ανεργίας, των νέων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας του νέου κύματος που ήδη καταγράφεται και, τέλος, του διαφαινόμενου άτακτου Brexit στα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή