«Ψαλίδι» 50% στη δόση για δάνεια σε αναστολή εξετάζουν οι τράπεζες

«Ψαλίδι» 50% στη δόση για δάνεια σε αναστολή εξετάζουν οι τράπεζες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα μείωσης στο 50% της δόσης για όσα δάνεια τέθηκαν σε αναστολή λόγω COVID-19 εξετάζουν οι τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν μπει σε μορατόριουμ από τις τράπεζες με αναστολή καταβολής της δόσης για όλο το 2020.
Την πρόθεση των τραπεζών «να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στα προ πανδημίας επίπεδα» προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλώντας χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Οπως δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, «το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της – κάτι που για κάποιους δανειολήπτες μπορεί να αποδειχθεί δυσβάστακτο». Για τον λόγο αυτό «είμαστε σε συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για τη δυνατότητα σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, όπως κάναμε και στην περίπτωση της εφαρμογής της αναστολής πληρωμών, ζητώντας για παράδειγμα από τους δανειολήπτες το 50% της δόσης για το έτος 2021», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς. 

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα βοηθούσε τόσο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όσο και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ και μέσω της σταδιακής επανόδου τους στα επίπεδα της προ COVID-19 εποχής τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι ουσιαστικά ένα υποσύνολο των συνολικών οφειλετών που έχουν ζητήσει αναστολή πληρωμών. 

Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, «τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας επιπλέον τιτλοποίησης (πώλησης) χαρτοφυλακίου δανείου μεσαίου μεγέθους από καθεμία από τις συστημικές τράπεζες». Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αγορά αυτή μέχρι σήμερα, μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι ιδιαίτερη δύσκολη, εκτίμησε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, «έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα “Ηρακλής” θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα για να καλύψει αυτό το ενδεχόμενο».

Να σημειωθεί ότι όλοι οι συνεπείς δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από τους περιορισμούς κίνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας δικαιούνταν αναστολή πληρωμών και, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ήταν θετική έκπληξη το «πόσο λίγοι τελικά, από τα εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 105 δισ. ευρώ, ζήτησαν την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο. Το τρέχον υπόλοιπο των NPEs μειώθηκε σε περίπου 60 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου, από το υψηλό επίπεδο των περίπου 110 δισ. ευρώ που ήταν κατά την έναρξη της κρίσης».

Με δεδομένο ότι η πτώση του τζίρου αναμένεται να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 7,5% το 2020, ο επικεφαλής της ΕΤΕ προσδιόρισε το έλλειμμα ρευστότητας που υπάρχει στην οικονομία στα 30 δισ. ευρώ. Η δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης θα προσθέσουν 12 δισ. ευρώ στον επιχειρηματικό τομέα, ενώ η ρευστότητα που θα διοχετευθεί συνολικά και από τις τράπεζες θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων τραπεζικών χορηγήσεων αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ. «Οι προσπάθειες αυτές φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προσφέροντας έτσι μια γέφυρα προς ένα περισσότερο ευοίωνο και υγιέστερο 2021, υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς επιχειρήσεις που πραγματικά χρειάζονται τη στήριξη στη ρευστότητά τους, στον βαθμό που δεν υπάρχουν περιθώρια για εσφαλμένη κατανομή πόρων», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή