Τέσσερα funds διεκδικούν τo Galaxy της Alpha Bank

Τέσσερα funds διεκδικούν τo Galaxy της Alpha Bank

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή από τους υποψήφιους επενδυτές των δεσμευτικών τους προσφορών για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy και την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal της Alpha Bank. Ο χρόνος για την κατάθεση των προσφορών έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου μήνα με καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, με παράλληλες διαδικασίες η διοίκηση της Alpha Bank «τρέχει» το σχέδιο απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας (hive down) και τη μεταφορά της σε νέα εταιρεία. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε την απόσχιση με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30ή Ιουνίου 2020. Η κίνηση στοχεύει στην αποτροπή αύξησης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, λόγω της ζημίας που θα υπάρξει από την τιτλοποίηση και η οποία έχει προσδιοριστεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα και η έκβασή προδιαθέτει για σκληρή μάχη μεταξύ κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων. 
Στη short list που έχει προκριθεί για την τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η αμερικανική Pimco που είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner, καθώς οι ιταλικές Cerved και Credito Fondiario που έχει εξαγορασθεί από την αμερικανική Elliot Management Corporation. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι επενδυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου Galaxy και του επιχειρησιακού σχεδίου της Cepal, και οι διαβουλεύσεις με τη διοίκηση της Alpha Bank ενόψει της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι εντατικές. Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις «μνηστήρες» του Galaxy, δηλαδή Pimco, Davidson Kempner, Cerved και Elliot Management Corporation, έχουν παρουσία στην Ελλάδα και πρωταγωνιστικό ρόλο στις δευτερογενείς αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρώπης. 

Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουν το Galaxy ως μια από τις τελευταίες μεγάλες συναλλαγές αυτού του είδους στην Ευρώπη και την εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, της Cepal, ως πυλώνα ανάπτυξης στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Να σημειωθεί ότι για την Pimco, που έχει ήδη εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο Pillar αξίας 2 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά έθεσε εαυτόν εκτός της μεγάλης συναλλαγής Cairo, το Galaxy της Alpha Bank συνιστά πρόκληση έτσι ώστε να αποκτήσει κρίσιμη μάζα στην ελληνική αγορά. Ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις των δύο ιταλικών εταιρειών, αλλά και της Davidson Kempner, που αναζητούν στη μεγάλη τιτλοποίηση του Galaxy τον όγκο που θα ισχυροποιήσει τη θέση τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Cerved, ο δεύτερος μεγαλύτερος servicer της Ιταλίας, έχει συστήσει εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έχει λάβει σχετική άδεια από την ΤτΕ, και έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά της Eurobank Property Services (EPS) αποκτώντας παρουσία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας. Η Elliot, βασικός μέτοχος της Credito Fondiario, έχει ήδη πραγματοποιήσει εξαγορές χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα και στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας και στη διαχείριση δανείων.

Παρουσία στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε και σε αυτές της Ευρώπης, έχει και το αμερικανικό fund Davidson Kempner που πρόσφατα πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια περίοδο, μέσω του servicer Prelios που της ανήκει στην Ιταλία, υπέγραψε συμφωνία και με την ιταλική Intesa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή