Μειώνεται το τέλος ΑΠΕ για τη βιομηχανία

Μειώνεται το τέλος ΑΠΕ για τη βιομηχανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) στη βιομηχανία ανάβει ο ΔΑΠΕΕΠ ανοίγοντας στις 21 Σεπτεμβρίου και για διάστημα 45 ημερών την πλατφόρμα ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στην ενεργοβόρο βιομηχανία αποτελεί υποχρέωση της χώρας βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ε.Ε. για την ενέργεια και το περιβάλλον, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου. Ακολούθως, το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων αποτελεί υποχρέωση του ΔΑΠΕΕΠ σε εφαρμογή υπουργικής απόφασης που υπεγράφη και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο για τον καθορισμό των δικαιούχων μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους συμμετέχοντες στην πλατφόρμα θα υπολογιστεί στη βάση της αναθεωρημένης από τον περυσινό Σεπτέμβριο μοναδιαίας τιμής με απόφαση της ΡΑΕ, από τα 23 ευρώ η μεγαβατώρα, στα 17 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η απόφαση αυτή που ελάφρυνε τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για όλη την γκάμα καταναλωτών κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου είχε ωφελήσει σημαντικά και τη βιομηχανία, η οποία με την εφαρμογή του νέου μέτρου θα έχει πρόσθετη μείωση ΕΤΜΕΑΡ, από τα 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα, μεσοσταθμικά στο 1,5 ευρώ/μεγαβατώρα. Για κάποιους κλάδους, όπως για παράδειγμα η χαλυβουργία, η τιμή διαμορφώνεται ακόμη πιο χαμηλά, στο 0,5 ευρώ/μεγαβατώρα.

Δικαιούχοι του μέτρου είναι και κατηγορίες αγροτών. Η εφαρμογή του, πάντως, θα διευρύνει το ήδη μεγάλο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, που υπολογίζεται στο τέλος του έτους στα 155 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος του ΕΤΜΕΑΡ, όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γ. Γιαρέντης, έρχεται να αναδείξει το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα ο ΔΑΠΕΕΠ έχει προχωρήσει και σε πληρωμές 2.757 τιμολογίων πληρωτέου ποσού έως 7.999,86 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 55% των παραγωγών εκτός αυτοτιμολόγησης για τον Ιούνιο 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή