Εθελουσία και μετά απολύσεις στην Airbus

Εθελουσία και μετά απολύσεις στην Airbus

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Γκιγιόμ Φορί, προειδοποιώντας το προσωπικό με επιστολή ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, οι οποίες αναμένεται πως θα φέρουν τριβές τόσο με τα συνδικάτα όσο και με τη γαλλική κυβέρνηση. Μάλιστα, προσφέρει μπόνους δύο επιπλέον μισθών σε όσους μέχρι και τον Οκτώβριο συμφωνήσουν σε εθελουσία έξοδο από την Airbus. Μετά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε εν συνόλω ο κλάδος των ταξιδίων και των αερομεταφορών και παρά την όποια άρση των περιορισμών του κορωνοϊού, η επιβατική κίνηση δεν ανακάμπτει τόσο γρήγορα όσο πολλοί ανέμεναν. Εν τω μεταξύ, σε επιμέρους χώρες και περιοχές στην Ευρώπη υπήρξε έξαρση κρουσμάτων τους θερινούς μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις όσοι επέστρεφαν από αυτές πίσω στη βάση τους ακολουθούσαν πρόγραμμα καραντίνας, οπότε και πάλι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια επηρεάστηκε αρνητικά.

Ο Γκιγιόμ Φορί απευθύνθηκε με την προαναφερθείσα επιστολή στις 130.000 υπαλλήλους της Airbus. Πάντως, ο τόνος του κειμένου είναι σαφώς πιο απαισιόδοξος, εάν συγκριθεί με τις δηλώσεις της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα και όπου δεν είχε αποκλείσει τα υποχρεωτικά μέτρα. Γράφει στην επιστολή ο κ. Φορί: «Σας το οφείλω να είμαι ξεκάθαρος. Είναι απίθανο να αποδειχθούν επαρκείς οι εθελοντικές αποχωρήσεις». Βέβαια, οι επαπειλούμενες απολύσεις προαλείφουν και μετωπικές συγκρούσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στην Airbus, η οποία έχει έδρα στην Τουλούζη, να μην κάνει εξαναγκαστικές απολύσεις. Βέβαια, η Airbus επιδιώκει να «ακυρώσει» έως και 15.000 θέσεις εργασίας στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, ούτως ώστε να αντισταθμίσει τη δραστική κάμψη της επιβατικής κίνησης – το ένα τρίτο από αυτές θα είναι στη Γαλλία. «Δυστυχώς, η ανάκαμψη της κίνησης των αεροπορικών εταιρειών κατά τη θερινή περίοδο δεν ήταν στο επίπεδο που αναμέναμε», έγραψε στην επιστολή του ο Γκιγιόμ Φορί. «Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για μια κρίση που πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο βαθιά και μεγαλύτερη από όσο είχαμε προβλέψει στα προηγούμενα σενάρια».

Υπό το πρίσμα αυτό ο ευρωπαϊκός όμιλος προσφέρει στους υπαλλήλους του στη Γαλλία ένα μπόνους δύο μισθών, εάν δεχθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου να αποχωρήσουν εκουσίως. Επιπροσθέτως, εάν οι εργάτες της Airbus μετακινηθούν σε μόνιμη βάση σε άλλες θέσεις, οι οποίες έχουν χαμηλότερες απολαβές, δίνεται ένα επιμίσθιο έως και 350 ευρώ για διάστημα ενός έτους. Τα σχετικά αναφέρονται στην επιστολή προς το προσωπικό της εταιρείας, που περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Επίσης, η εταιρεία κατάργησε πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι μπορούσαν να αλλάξουν δουλειά μόνον μετά τουλάχιστον δύο χρόνια παραμονής στη θέση τους, ενώ προσφέρει και κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα υποχρεωτικά μέτρα, τα οποία θα επιθυμούσε να αποφύγει εξ ολοκλήρου – μέχρι στιγμής στη Γαλλία σχεδόν 2.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκούσιας αποχώρησης. Σύμφωνα, τέλος, με την προαναφερθείσα επιστολή, η ενημέρωση για τα μέτρα θα δοθεί στις 24 τρέχοντος και οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα θα ολοκληρωθούν 
στις 15 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή