Θετικές οι ενδείξεις για την Ευρωζώνη

Θετικές οι ενδείξεις για την Ευρωζώνη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW για τον μήνα Σεπτέμβριο στέλνει δύο ξεκάθαρα μηνύματα: πρώτον, ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από την εξαιτίας του κορωνοϊού ύφεση συνεχίζεται και στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη και, δεύτερον, ότι οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, ο υποδείκτης του ZEW για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες τον Σεπτέμβριο ανήλθε στις -66,2 από τις -81,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η ενίσχυση αυτή των 15,1 μονάδων είναι και η μεγαλύτερη από το 2015 και πολύ πέραν των προσδοκιών για μια άνοδο κατά 9,3 μονάδες. Ο δε υποδείκτης των βασικών προσδοκιών επίσης προκάλεσε θετική έκπληξη, διότι εμφάνισε και πάλι άνοδο στις 77,4 τον Σεπτέμβριο, από τις 71,5 μονάδες τον Αύγουστο και τις συναινετικές εκτιμήσεις για διαμόρφωση στις 69,8 μονάδες. Οι δε αισιόδοξοι ερωτηθέντες, που συμμετείχαν στην έρευνα του ZEW, αυξήθηκαν ποσοστιαία στο 80,8% από το 78,9% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας περισσότερο από ποτέ προηγούμενες επιδόσεις των τελευταίων 20 ετών. Οσο για τους υποδείκτες της Ευρωζώνης, συνολικά είχαν ανάλογα ζωηρή εικόνα.

Προφανώς και λειτούργησε ευνοϊκά το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έχει κέρδη άνω του 4% από την προτελευταία έρευνα του ZEW, η οποία δημοσιεύθηκε την 11η Αυγούστου. Αλλωστε, οι περισσότεροι ερευνητές του ινστιτούτου συνηθίζουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία των δεικτών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Εξ ου και το κλίμα που καταγράφεται στις έρευνες του ZEW συνήθως συσχετίζεται στενά με τους χρηματιστηριακούς δείκτες, και αντιστρόφως. Κατά την άποψή μας, τα έτι μεγαλύτερα κέρδη στις κεφαλαιαγορές και η βελτιωμένη εκτίμηση των αναλυτών του ZEW για τη γερμανική οικονομία και την οικονομία της Ευρωζώνης αποτυπώνουν εν γένει θετικές τάσεις. Τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό ανακάμπτει. Tα δε άλλα οικονομικά στοιχεία, όπως η επισκεψιμότητα των καταστημάτων ή η παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας από την Bundesbank, δείχνουν και αυτά με τη σειρά τους πως η ανάκαμψη συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο.

Αν και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικά η Ισπανία και η Γαλλία κυρίως και η Γερμανία ώς ένα βαθμό, εμφανίζουν σοβαρή αύξηση κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων και των θανάτων είναι σαφώς μικρότερος από τον αντίστοιχο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Οπότε, ο κίνδυνος να επιβάλουν οι κυβερνήσεις σκληρές και εθνικού βεληνεκούς καραντίνες παραμένει μικρός. Την ίδια στιγμή, η εμπειρία των ΗΠΑ φανερώνει πως ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά και συγκρατημένοι, περιφερειακοί και στοχευμένοι περιορισμοί επαρκούν για να συγκρατήσουν την τωρινή εξάπλωση του ιού.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή