Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης το 2021 1,2 εκατ. φορολογούμενοι

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης το 2021 1,2 εκατ. φορολογούμενοι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες απαλλάσσονται πλήρως από την εισφορά αλληλεγγύης το 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ταυτόχρονα, για περίπου 10.000 κατοίκους σε 28 νησιά, στα οποία έχουν την κύρια κατοικία τους, καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, ενώ εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 600 εκατ. ευρώ. Το συνολικό πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ ενώ μαζί με τα δάνεια που θα δοθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων το ποσό φθάνει στα 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

1. Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους. Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς μηδενίζεται από τον Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020.
Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.

2. Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον Δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αυτό αφορά σήμερα κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών. Τα νησιά αυτά είναι:

• Φούρνοι, Αγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας.
• Αγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.
• Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
• Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
• Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου.
• Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου.
• Μεγίστη (Καστελλόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.
• Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω.
• Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. 
• Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. 

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αφορά τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα συμμετοχής σε:

• Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται ιδιαιτέρως, όπως είναι οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός.

• Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας, που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.

• Μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ.

Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης ανέρχεται στο 1,5 δισ. και ήδη έχουν υποβληθεί 59.670 αιτήσεις. Ακόμα, σχεδιάζεται και τέταρτος κύκλος ύψους 600 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν ή είχαν επιβληθεί τοπικά lockdown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή