Χρηματιστήριο: Βγάζει άμυνες στις τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο: Βγάζει άμυνες στις τραπεζικές πιέσεις

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για τη διατήρηση του τεχνικού ορίου των 660 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το σκηνικό στην ελληνική αγορά να παραπέμπει έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ελλάκτωρ κατάφερε να “εξουδετερώσει” την έντονη τραπεζική συσσώρευση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τετάρτη στο -0,36% και τις 661,19 μονάδες, με τη μετοχή του Ελλάκτορα να εκτινάσσεται στο +29% (σ.σ. χάρη στο δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 12,54% από την ολλανδική Reggeborgh Invest) και να μετριάζει τις έντονες ρευστοποιήσεις του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος διολίσθησε στο -3,38%.
Σήμερα, λίγο μετά το εναρκτήριο “καμπανάκι”, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,50% και διολισθαίνει στις 657 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, σημειώνει πτώση κατά 0,64% στις 1.575 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Βαρίδι στο επενδυτικό κλίμα αποτελεί -για ακόμη μία ημέρα- ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρουσιάζει πτώση άνω του 2%. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα σε Alpha Bank και Eurobank, οι μετοχές των οποίων υποχωρούν κατά 2,5%. Όσον αφορά το ταμπλό, η μετοχή της Aegean παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 2%, ενώ στο -1,80% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ.
Από την πλευρά της, η μετοχή του Ελλάκτορα συνεχίζει το ξέφρενο ράλι, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το χθεσινό +29%, σήμερα ήδη βρίσκεται στο +6,50%, ενώ μέχρι τις 11.00 είχαν κιόλας διακινηθεί σχεδόν 550.000 τεμάχια. Το ράλι της κατασκευαστικής εταιρείας αποδίδεται στην προαναγγελία αύξησης του μεριδίου μετοχών της Reggeborgh Invest. Συγκεκριμένα, ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς 26,8 εκατ. μετοχών, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,54% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτορα. Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης, τότε το μερίδιο μετοχών της Reggeborgh θα ενισχυθεί στο 17,5%.
Ποια η κατεύθυνση της αγοράς;
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta, ο οποίος μίλησε στο kathimerini.gr, η ευρύτερη εικόνα του χρηματιστηρίου εξακολουθεί να ερμηνεύεται από τρεις βασικές παραμέτρους:
– Χάσαμε το ράλι των ξένων αγορών κατά τους προηγούμενους μήνες, λόγω -μεταξύ άλλων- της έντασης με την Τουρκία
– Η οικονομία έχει επηρεαστεί από τον τουρισμό και την πανδημία του κορωνοϊού, κάτι το οποίο η αγορά έσπευσε αμέσως να αναγνωρίσει
– Η πανδημία έχει επηρεάσει και τις τράπεζες, καθώς αυτή τη στιγμή -λόγω των έκτακτων μέτρων- ένα μεγάλο μέρος των δανείων, ύψους 18 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε αναστολή πληρωμών
“Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει κάποια υστέρηση σε σχέση με τις ξένες αγορές, ενώ όσον αφορά τις τράπεζες είναι ενδεικτικό ότι βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις ως προς τις αποδόσεις” υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα, ο αναλυτής της Beta διατηρεί την αισιοδοξία του, αν και προειδοποιεί ότι το περιβάλλον δεν προσφέρεται για βραχυπρόθεσμες κινήσεις. “Υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις για αποκλιμάκωση, καθώς οι τράπεζες έχουν διαβεβαιώσει ότι το 80% των δανειοληπτών θα επανέρθει σε κατάσταση ενημερότητας, μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων. Έτσι, τα 18 δισ. ευρώ δεν θα πάνε ατόφια στα κόκκινα δάνεια”. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θεωρεί ότι είναι ζήτημα χρόνου η αγορά να αποτιμήσει εκ νέου τα θεμελιώδη μεγέθη, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας καταγράφει σημαντική άνοδο, χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία.
Τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται από την απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, με την κεντρική τράπεζα να στέλνει μήνυμα διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων για αρκετά χρόνια -τουλάχιστον έως το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%, ενώ στο -0,85% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον βρετανικό FTSE 100. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,82%.
Νευρικότητα επικράτησε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει ενδοσυνεδριακά τουλάχιστον 200 μονάδες και να κλείνει με οριακά κέρδη της τάξης του 0,13%. Ταυτόχρονα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,46%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq απώλεσε 139 μονάδες, χάνοντας το 1,25% της αξίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή