H κινεζική Fosun προσπαθεί να «αναστήσει» την Thomas Cook

H κινεζική Fosun προσπαθεί να «αναστήσει» την Thomas Cook

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Thomas Cook ξαναγεννήθηκε χθες υπό τη μορφή εταιρείας διαδικτυακών κρατήσεων ταξιδίων και οργάνωσης πακέτων διακοπών, χάρις στη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της, την κινεζική Fosun. Συγκεκριμένα, η βρετανική Thomas Cook από δω και πλέον θα πωλεί –τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο– πακέτα διακοπών σε προορισμούς οι οποίοι βρίσκονται στον κατάλογο των ασφαλών προορισμών που έχει καθορίσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία ελέγχεται από τον όμιλο Fosun, μετά την κατάρρευση και χρεοκοπία της το 2019. Σήμερα δεν έχει πλέον φυσική παρουσία όπως είχε μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν στην αγορά ταξιδίων και τουριστικών πακέτων, και δεν διαθέτει δικά της αεροπλάνα και ξενοδοχεία. Μέχρι πριν από τη χρεοκοπία η Τhomas Cook είχε 560 γραφεία σε όλη τη Βρετανία και 9.000 άτομα προσωπικό, ενώ σήμερα η ηλεκτρονική εκδοχή της για να λειτουργήσει απαιτεί μόνον 50 άτομα σε καθεστώς τηλεργασίας εν μέσω αντίξοων συνθηκών λόγω ιού, όπως υπογραμμίζει ο Guardian.

Μέσω του ιστοτόπου της η Thomas Cook δίνει τη δυνατότητα στην πελατεία της να μπορεί να προγραμματίζει ταξίδια, αλλά και να κάνει χρήση και επιπλέον υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου, καθώς και η αγορά ασφάλειας ταξιδίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Οταν πέρυσι σχεδόν εν μια νυκτί χρεοκόπησε ο μέχρι τότε κραταιός Τhomas Cook, έχασαν τη δουλειά τους 9.000 άτομα στη Βρετανία. Παράλληλα, σχεδόν 150.000 τουρίστες έμειναν «επί ξύλου κρεμάμενοι» σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς και το βρετανικό κράτος οργάνωσε μία ολόκληρη εκστρατεία επιστροφής τους. Σημειωτέον ότι ο Thomas Cook, ιστορικά πρωτοπόρος στις τουριστικές υπηρεσίες, είχε ανοίξει παράρτημα και στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, με στόχο να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες που θα έφθαναν εκεί για να παρακολουθήσουν τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εταιρεία, η οποία ανασυγκροτήθηκε μετά την πτώχευσή της, ακολουθεί ένα μοντέλο οικοδόμησης εμπιστοσύνης έναντι των πελατών της για την προστασία των πληρωμών, δεχόμενη χρήματα από αυτούς, μόνον όταν έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της στη Βρετανία, Αλαν Φρεντς. Οι παραθεριστές δεν θα υφίστανται επιπλέον χρεώσεις σε περίπτωση που πραγματοποιούν αλλαγές στις κρατήσεις τους λόγω τροποποιήσεων στις προβλέψεις, τις οποίες κάνει το βρετανικό κράτος και αφορούν το ποιοι θεωρούνται ασφαλείς για τους πολίτες του προορισμοί. Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως ο κινεζικός πολυσχιδής όμιλος Fosun ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Γκούο Γκουανγκσάνγκ. Ο τελευταίος, ο οποίος απέκτησε το εμπορικό σήμα της Τhomas Cook, εξαγόρασε και τα διαδικτυακά περιουσιακά της στοιχεία πέρυσι τον Νοέμβριο. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 11  εκατ. στερλίνες.

Η Fosun έχει έδρα τη Σαγκάη, ελέγχει και το δίκτυο θερέτρων Club Med, καθώς και την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Wolverhampton Wanderers. «Ξεκινάμε αυτήν τη στιγμή τις δραστηριότητές μας», επισημαίνει o Aλαν Φρεντς, «συνειδητοποιώντας τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις λόγω πανδημίας. Γνωρίζουμε πόσο αγαπούν τα ταξίδια οι Βρετανοί, αλλά αισθάνονται εκνευρισμό για τα θέματα ασφάλειας και τις τυχόν αλλαγές από την κυβέρνηση στους κανόνες της καραντίνας. Πουλάμε πακέτα σε προορισμούς που βρίσκονται στον κατάλογο των “αεροπορικών διαδρομών”, όλα τα ξενοδοχεία είναι ευέλικτα ως προς τις συνθήκες, και εάν οι πελάτες λόγω κυβερνητικών οδηγιών αλλάξουν προορισμό, δεν θα τους επιβαρύνουμε οικονομικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή