Ενδιαφέρον Ζόραν Ζάεφ για τον σταθμό αερίου της Αλεξανδρούπολης

Ενδιαφέρον Ζόραν Ζάεφ για τον σταθμό αερίου της Αλεξανδρούπολης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είσοδο στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης επιδιώκει και η Βόρεια Μακεδονία. Το ενδιαφέρον της γειτονικής χώρας εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα με τον κ. Χρήστο Κοπελούζο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Κοπελούζου και ιδρυτή της εταιρείας Gastrade, φορέα υλοποίησης του έργου. 

Οπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Fatmir Bytyqi, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει στην κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα αποτελέσει ένα νέο ανεξάρτητο σημείο εισόδου για την προμήθεια με φυσικό αέριο χωρών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Το ενδιαφέρον της Β. Μακεδονίας εκφράζεται λίγες μόλις ημέρες μετά την είσοδο της βουλγαρικής Bulgartransgaz στο FSRU Αλεξανδρούπολης με ποσοστό 20%, εξέλιξη που πιστοποιεί την περιφερειακή διάσταση του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Ο FSRU Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), στον οποίο συμμετέχουν η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz, και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων. 

Το έργο που προωθείται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2023, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ληφθεί από τους μετόχους η τελική επενδυτική απόφαση. Εκτός τoυ ομίλου Κοπελούζου, στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade συμμετέχουν επίσης, με ποσοστά 20% εκάστη, η Gaslog (Π. Λίβανος), η ΔΕΠΑ και η Bulgartransgaz, ενώ με αντίστοιχο ποσοστό προετοιμάζεται να μπει στο μετοχικό σχήμα και ο ΔΕΣΦΑ. 

Την είσοδο του ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε επισήμως από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι έργο διαβαλκανικής συνεργασίας, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στα μάτια της Ε.Ε. και των ΗΠΑ», τόνισε εξάλλου o υπουργός αναφερόμενος στο FSRU Αλεξανδρούπολης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. 

Μεγάλες δυνατότητες

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνάει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή