ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις: Πόσος τζίρος χάθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο

epicheiriseis-posos-tziros-chathike-apo-ton-aprilio-eos-ton-ioylio-561082036

H πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα αναγκαία για την αντιμετώπισή της περιοριστικά μέτρα άνοιξαν βαθιές πληγές στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φανερώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και τον Ιούλιο. 

Τον Ιούλιο ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά περισσότερο από 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου ο τζίρος είχε κινηθεί σχεδόν 20 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών εστίασης και καταλυμάτων, όπως και εκείνες του κλάδου ψυχαγωγίας να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. 

Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις (με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων) είδαν τον τζίρο τους να καταγράφει πτώση 17,5% στα 19, 832 δισ. ευρώ από 24,026 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 71,4% τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία κατά 1,7%. Οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 11,4%.

epicheiriseis-posos-tziros-chathike-apo-ton-aprilio-eos-ton-ioylio0

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων είχε περιοριστεί στα 58,987 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 25,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει στα 78,800 δισ. ευρώ. Στις επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης ο τζίρος έκανε βουτιά 78,8% και σε εκείνες του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία συρρικνώθηκε κατά 53,2%.

Στον αντίποδα τη μικρότερη πτώση στον κύκλο εργασιών τους παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (0,5%) και του τομέα Γεωργία. Δασοκομία και Αλιεία (3,4%).

epicheiriseis-posos-tziros-chathike-apo-ton-aprilio-eos-ton-ioylio2

Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ήταν συρρικνωμένος κατά 55,9% σε σχέση με πέρυσι στα 3,232 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων και της Παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 94,7% και 88,4% αντίστοιχα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019.

Τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος (4,8%) και του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις (13,8%). 

epicheiriseis-posos-tziros-chathike-apo-ton-aprilio-eos-ton-ioylio4