ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,7% η ανεργία το β΄ τρίμηνο

elstat-sto-16-7-i-anergia-to-v-trimino-561082018

Στο 16,7%, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν τον αντίκτυπο που είχαν στην αγορά εργασίας τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τα οποία ξεκίνησαν την 11η εβδομάδα του α΄ τριμήνου, κατά την οποία ανεστάλη η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης ενώ τις επόμενες εβδομάδες ανεστάλη η λειτουργία επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας, κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, και περιορίστηκαν οι μετακινήσεις του πληθυσμού. Τα εν λόγω μέτρα συνεχίστηκαν και κατά το μεγαλύτερο μέρος του β’ τριμήνου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να διαμορφωθεί το συγκεκριμένο διάστημα σε 768.276 άτομα, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,1%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 4,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.844.034 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα κράτη-μέλη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από τρεις μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Πώς επηρεάστηκαν οι κλάδοι της οικονομίας

Η επίδραση της πανδημίας στην αγορά εργασίας εμφανίζεται πιο έντονη το β’ τρίμηνο 2020 και εντοπίζεται κυρίως στα εξής: Αύξηση των απουσιών από την εργασία, μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με τα προηγούμενο τρίμηνα, αύξηση της εργασίας από το σπίτι, περιορισμός των ατόμων που δεν εργάζονται, αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας επηρέασαν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Όσον αφορά τις απουσίες από την εργασία και τη μείωση στις ώρες εργασίας, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν αυτοί των υπηρεσιών (εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές, επικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες), ενώ λιγότερο επηρεάστηκε ο κλάδος της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας. Επίσης, η εργασία στο σπίτι αυξάνεται εμφανώς στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών, επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 20-24 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις  Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 -44 ετών, στην Περιφέρεια Κρήτης, τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Σε ό,τι αφορά τους άνεργους, οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (34,3%)είτε γιατί απολύθηκαν (21,4%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (26,6%) εργαζόταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης. Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (32,7%) απασχολείτο στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές.

Η πλειονότητα των ανέργων (66,2%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι). To 25,3% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός μόνο σε πλήρη απασχόληση, ενώ το 66,5% αναζητά εργασία με πλήρη απασχόληση αλλάστην ανάγκηθα δεχόταν και μερική. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 18,3%,ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 19%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.