Κινεζικά ρομπότ έπιασαν δουλειά σε ελληνικές αποθήκες

Κινεζικά ρομπότ έπιασαν δουλειά σε ελληνικές αποθήκες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινεζικά ρομπότ μπορεί σύντομα να περιφέρονται σε μια σειρά από ελληνικές αποθήκες, καθώς η Geek+, μια καλά χρηματοδοτούμενη κινεζική εταιρεία ρομποτικής που ειδικεύεται στον αυτοματισμό logistics για εργοστάσια, αποθήκες και αλυσίδες εφοδιασμού, ξεκίνησε την επέκτασή της στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τη σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία logistics FDL Group.

Πρόκειται για καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογές ρομποτικής που ανεβάζουν το επίπεδο των υπηρεσιών, βελτιώνουν χρόνους και κόστος και ανάγουν την εμπειρία των e-shops, και όχι μόνο, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η ανάγκη για τη μείωση των χρόνων διαπεραίωσης των παραγγελιών του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και ευρύτερα του εφοδιασμού των φυσικών καταστημάτων κατέστη ξεκάθαρη κατά τους μήνες της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας.

Πολυεθνικές

Καθώς πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Amazon και η eBay, εφαρμόζουν ήδη τέτοιες λύσεις (Robot-as-a-Service), η πίεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αυξάνει και για τους εγχώριους παίκτες, σημειώνουν οι ειδικοί. Στην Ελλάδα εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα σημαντικό ενδιαφέρον από μια σειρά κλάδων και ιδιαίτερα από εταιρείες ηλεκτρολογικού και άλλου εξοπλισμού καθώς και καταναλωτικών προϊόντων με δραστηριότητα στη λιανική.

Η εδρεύουσα στο Πεκίνο Geek+ είναι μια σχετικά νέα startup εταιρεία που τον τελευταίο χρόνο έχει αντλήσει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 400 εκατομμυρίων δολαρίων από γνωστά επενδυτικά κεφάλαια, όπως τα Warburg Pincus, Redview Capital και Vertex Growth Fund. Τα τεχνητής νοημοσύνης συστήματά της και τα ρομπότ της βρίσκονται ήδη σε αποθήκες πελατών της, όπως οι εταιρείες αθλητικών ειδών Nike και Decathlon, ηλεκτρονικών όπως η Dell, διαδικτυακών retailers όπως η Alibaba ή φυσικών λιανεμπορικών καταστημάτων όπως η αλυσίδα Suning αλλά και μεταφορικών όπως η DHL.

Η Geek+ δηλώνει πως έχει πάνω από 10.000 εγκατεστημένα ρομπότ διεθνώς εξυπηρετώντας 300 πελάτες και έργα λογισμικού διαχείρισης αποθηκών και λύσεων αυτοματισμού σε περισσότερες από 20 χώρες.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της αποκλειστικής συνεργασίας της με την FDL για την είσοδό της στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Geek+ για την Ευρώπη Jackson Zhang σημείωσε πως η εκτεταμένη πελατειακή βάση του ομίλου FDL θα βοηθήσει στην παροχή ευρείας γκάμας λύσεων ρομποτικής που εφαρμόζονται σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανικών σεναρίων που παρέχουν ολοκληρωμένες εξατομικευμένες λύσεις σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Μία από αυτές είναι το «Robot-as-a-Service» ή «RaaS», που αποτελεί υπηρεσία που αναπτύχθηκε με ρομπότ της Geek+ και συστήματα και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχει υπηρεσίες «έξυπνων» αποθηκών και διανομής, όπου ο ανθρώπινος παράγοντας ελαχιστοποιείται αλλά οι ταχύτητες εξυπηρέτησης αυξάνονται με ανταγωνιστικό κόστος.

Η συνεργασία της FDL Group με την Geek+ συνίσταται στην υποστήριξη και στην προώθηση των λύσεών της στην ελληνική και στην κυπριακή αγορά, εξηγεί ο πρόεδρός της Βασίλης Καρακουλάκης. Προσθέτει δε πως ήδη η ίδια η FDL έχει επενδύσει στο logistics intelligence 2,5 εκατομμύρια, ενώ δρομολογεί πρόσθετες επενδύσεις 3 εκατομμυρίων σε τέτοιες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή