ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο δολάριο στρέφονται οι Τούρκοι εξαιτίας της διολίσθησης της λίρας

sto-dolario-strefontai-oi-toyrkoi-exaitias-tis-diolisthisis-tis-liras-561082021

Φανατικοί λάτρεις του δολαρίου είναι πλέον οι Τούρκοι, καθώς τώρα τοποθετούνται με κάθε τρόπο στο αμερικανικό νόμισμα προκειμένου να αποφύγουν την τουρκική λίρα. Τα τελευταία χρόνια μετατρέπουν έτσι κι αλλιώς τις καταθέσεις τους σε δολάρια για να τις προστατεύσουν από τον διψήφιο πληθωρισμό και τις αλλεπάλληλες νομισματικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, κατά κύριο λόγο σε δολάριο, έφτασαν τον Αύγουστο στα 220 δισ. δολάρια.

Οπως, όμως, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τώρα τα τουρκικά νοικοκυριά αλλά και οι εγχώριοι επενδυτές καταφεύγουν σε όλων των ειδών τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σε δολάρια ή σε άλλο σκληρό νόμισμα. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, από την αρχή του έτους έχουν τοποθετήσει 4 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα χέρια Τούρκων κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 17,1 δισ. δολαρίων.

Τα αίτια αυτής της μανιώδους στροφής στο σκληρό νόμισμα σε κάθε εκδοχή του είναι προπαντός η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που από την αρχή του έτους έχει χάσει το 21% της αξίας της έναντι του δολαρίου, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκονται πλέον σε αρνητικό έδαφος τα πραγματικά επιτόκια σε οποιοδήποτε τίτλο ή επένδυση στο τουρκικό νόμισμα.

Οι καταθέσεις στις τουρκικές τράπεζες έχουν έτσι μειωθεί σχεδόν στο 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουνίου του περασμένου έτους και ο διψήφιος πληθωρισμός εξακολουθεί να διαβρώνει την αξία τους. Παράλληλα τα ευρωομόλογα έχουν αποτελέσει για τους Τούρκους την ιδεώδη εναλλακτική για να προστατεύσουν τα χρήματά τους καθώς, παράλληλα, τους προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από όσες θα είχαν αν απλώς τα μετέτρεπαν σε ξένο νόμισμα.

Και βέβαια το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ευρωομόλογα προδίδει πως όλο και λιγότεροι Τούρκοι θεωρούν ικανοποιητικά ακόμη και τα επιτόκια που προσφέρει το δολάριο. «Ενα τμήμα των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα πηγαίνει ήδη σε ευρωομόλογα», αναφέρει ο Εβρέν Κιρίκογλου, ανεξάρτητος αναλυτής της αγοράς στην Κωνσταντινούπολη. Οπως τονίζει, όμως, «προς το παρόν είναι μικρό τμήμα, αλλά είναι σαφές πως αυξάνεται το ενδιαφέρον και ίσως σύντομα θα δούμε τους Τούρκους να αγοράζουν περισσότερα ευρωομόλογα». Μέχρι στιγμής το τουρκικό δημόσιο, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις της Τουρκίας έχουν τοποθετήσει σε ευρωομόλογα 119 δισ. δολάρια.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ονούρ Ιλγέν, διαχειριστής κεφαλαίων στην επενδυτική τράπεζα MUFG Bank Turkey, επισημαίνει πως «ο κόσμος νομίζει πως τα επιτόκια καταθέσεων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό και θέλουν να τοποθετηθούν σε ευρωομόλογα για να εκμεταλλευθούν τις υψηλές αποδόσεις».

Κόστος δανεισμού

Η Τράπεζα της Τουρκίας έχει μεν αποφύγει να αυξήσει ευθέως τα επιτόκια της τουρκικής λίρας, αλλά έχει λάβει μέτρα με τα οποία αυξάνεται έμμεσα το κόστος του δανεισμού, ενώ έχει αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων για τρεις μήνες στο 11,7%. Αυτό το δυσθεώρητο για τα ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά επιτόκιο δεν μπορεί, όμως, να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν οι καταθέτες και οι επενδυτές εξαιτίας του διψήφιου πληθωρισμού που κυμαίνεται γύρω στο 12%.

Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων σε δολάρια είναι περίπου 1,6%, ενώ η μέση απόδοση των τουρκικών ομολόγων σε δολάρια φτάνει στο 6,54% και οι αποδόσεις ορισμένων εταιρικών ομολόγων στο 7%.

Οπως όλα, όμως, η στροφή στο δολάριο έχει ένα τίμημα. Εγκυμονεί τον κίνδυνο να αυξήσει δραματικά την εξάρτηση της Τουρκίας από το αμερικανικό νόμισμα. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Μουράτ Σαλάρ, διευθύνοντα σύμβουλο της Azimut Bosphorus Capital Portfoy, ενδέχεται να αποβεί μακροπρόθεσμα επιζήμια.