Στις δικαστικές αίθουσες η εξαγορά του οίκου Tiffany

Στις δικαστικές αίθουσες η εξαγορά του οίκου Tiffany

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς κατόρθωσε ο Μπερνάρ Αρνό και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία με περιουσία πάνω από 80 δισ. δολάρια; 

Η απάντηση είναι η σκληρή δουλειά, η έξυπνη τοποθέτηση των επενδύσεών του και η σχολαστική διαχείριση όλων των αποκτημάτων του. Συν τοις άλλοις, ρόλο έπαιξε και το ότι συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί. Κάνοντας μια αναδρομή προ της πανδημίας, θα δούμε ότι ο Μπερνάρ Αρνό με τον όμιλό του Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) είχε αποφασίσει πως επιθυμούσε διακαώς να αγοράσει τον οίκο κοσμημάτων Tiffany. 

Και έτσι έπειτα από μία έντονη διεκδίκηση, συμφώνησε να καταβάλει 16,2 δισ. δολάρια σε ρευστό για τον Tiffany. Αυτό συνέβη πριν από τη Γιορτή των Ευχαριστιών πέρυσι, αλλά μετά προέκυψε  ο κορωνοϊός. Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε έναν κόσμο όπου ήταν σύνηθες οι Κινέζοι τουρίστες να επιβιβάζονται στα αεροπλάνα για να αγοράσουν κοσμήματα από τον Tiffany στη Ν. Υόρκη και δερμάτινες βαλίτσες Louis Vuitton από τα αεροδρόμια. Ως συνέπεια ο Αρνό κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να πληρώσει λιγότερα για την αμερικανική κοσμηματοποιία και μάλλον θα το επιτύχει.

Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις έναν κομψό δισεκατομμυριούχο να συμπεριφέρεται σαν ένα παραχαϊδεμένο μωρό. Ο LVMH υπέγραψε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία, η οποία στο κάτω κάτω της γραφής αποτελεί το θεμέλιο της εμπιστοσύνης επί του οποίου οικοδομούνται ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά – θεσμοί που έχουν πλουσιοπάροχα ωφελήσει τον Μπερνάρ Αρνό.

Αφ’ ης στιγμής ο τελευταίος αποφάσισε πως ο οίκος Tiffany είναι πιο αδιάφορος από όσο του είχε αρχικά φανεί, όταν τον κατασκόπευε, έκανε χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για να αποδεσμευθεί από τα όσα είχε υπογράψει με τους ιδιοκτήτες του. Ορισμένα, όπως το να προσάψει κακούς χειρισμούς των επιπτώσεων της πανδημίας στη διοίκηση του Tiffany, είναι κοινότοπα, ενώ άλλα μοιάζουν αμφίβολα, όπως μία επιστολή, την οποία απηύθυνε στον οίκο LVMH η γαλλική κυβέρνηση. Το επόμενο εργαλείο είναι η δικαστική διαμάχη μεταξύ των συμβαλλομένων στα δικαστήρια του Ντέλαγουερ.

Οσο κι αν όλα αυτά μοιάζουν παράταιρα για τον κόσμο της μόδας, είναι κλασική τακτική του Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος δεν σταματά πουθενά. 

Μπορείτε να σκεφθείτε μία από τις τελευταίες αθλιότητές του, που έγιναν σε κοινή θέα, πριν από δέκα χρόνια, όταν αιφνιδίασε την ανταγωνίστρια Hermes International, εμφανιζόμενος να έχει αγοράσει σε αυτήν το 17%. Διά μέσου φιλικά προσκείμενων σε αυτόν τραπεζών έκτιζε σιγά σιγά το μερίδιό του σε μετοχικά παράγωγα, ούτως ώστε να μην αποκαλύψει τις προθέσεις του δημοσίως. 

Η διένεξη κράτησε χρόνια και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος απογοητεύθηκε από τις μάταιες προσπάθειές του να αποκτήσει τον έλεγχο της Hermes. Ωστόσο, συν τω χρόνω, η μετοχή της Hermes τριπλασιάστηκε και ο Αρνό έβγαλε από την επένδυσή του σε αυτήν πάνω από 4 δισ. ευρώ. Αν και τώρα το δικαστήριο στο Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, όπου προσέφυγε ο Tiffany κατά του LVMH, απέχει πολύ από το Παρίσι. 

Το πιο ενδιαφέρον είναι να δει κανείς τα πρόσωπα των δικαστών εκεί, όταν θα διαβάζουν την επιστολή του γαλλικού υπουργείου Ευρώπης και Διεθνών Υποθέσεων προς τον Μπερνάρ Αρνό, όπου αναφέρεται πως «η εταιρεία θα πρέπει να μεταθέσει την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον οίκο Tiffany τον Ιανουάριο του 2021», δηλαδή μετά την ημερομηνία που ορίζει η συμφωνία. Μπορεί οι ενοχλητικές μέθοδοι του LVMH να έχουν αποτέλεσμα στο να εκπνεύσει η προθεσμία του Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ότι αθέτησε τις υποχρεώσεις του και να τον υποχρεώσει να συμμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή