Η βιομηχανία έδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση

Η βιομηχανία έδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημική κρίση έχει αφήσει μικρότερο αποτύπωμα στη μεταποίηση σε σύγκριση με τους υπολοίπους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι στρατηγικές προτεραιότητες που υποστηρίζουν το ρόλο της βιομηχανίας, αναδεικνύοντας τα πολλαπλασιαστικά της οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και η άρση των στρεβλώσεων που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητά της, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει το ‘Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ) στο μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία.

Όπως επισημαίνεται, παρά τη σημαντική υποχώρηση δραστηριότητας σε όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας το β’ τρίμηνο του έτους, η εξασθένηση του δείκτη δραστηριότητας στη μεταποίηση καταγράφηκε μικρότερη του μέσου όρου, σε μια ένδειξη της ασθενέστερης επίδρασης της υγειονομικής κρίσης στον τομέα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βιομηχανία έδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση. Ενδειτικά, το ΙΟΒΕ παραθέτει στοιχεία που καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, όπως η ήπια υποχώρηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο (85,6 μονάδες από 88,2 τον Ιούλιο). Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 7,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο και μείωση 4,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (-11,3%).

Παράλληλα, καταγράφηκε ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούνιο (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) κατά +6,3% (σε ετήσια βάση), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος στα 1,9 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ στο δελτίο του, την ώρα που καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο, συνολικά (-25,1%) –με τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του τουρισμού και εστίασης(σχεδόν -80%), η μείωση στη μεταποίηση ήταν μικρότερη του μέσου όρου (-21,6%).

Νέες βιομηχανικές πράσινες επενδύσεις θέτουν τις βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Οι υποδομές και το περιβάλλον απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους που θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα. Λόγω του εν δυνάμει μεγέθους και του υψηλού πολλαπλασιαστή τους, οι επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή