«Χάθηκε» τζίρος 20 δισ. ευρώ το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου

«Χάθηκε» τζίρος 20 δισ. ευρώ το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες τζίρου ύψους 20 δισ. ευρώ είχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με κλάδους όπως το χονδρικό – λιανικό εμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός να χάνουν έσοδα από 1,5 δισ. ευρώ έως 6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη λήψη περιοριστικών μέτρων για τη συγκράτησή της παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων μειώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών τους. 

Τον μεγαλύτερο «λογαριασμό» από την επέλαση της πανδημίας «πλήρωσαν» κλάδοι όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό να χάνουν κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου περίπου 6 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. 

Συγκεκριμένα, ο τζίρος τους ανήλθε στα 25,5 δισ. ευρώ από 31,4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 18,8%. Επίσης, έσοδα ύψους 3,6 δισ. ευρώ έχασε ο κλάδος της μεταποίησης, με τις επιχειρήσεις να καταγράφουν πτώση 21,6% στον κύκλο εργασιών τους, ενώ απώλειες εσόδων ύψους 2,6 δισ. ευρώ είχαν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια κατά το ίδιο διάστημα, με τον κύκλο εργασιών τους να συρρικνώνεται κατά 78,8%. 

Παράλληλα, ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου των τεχνών και της ψυχαγωγίας μειώθηκε κατά 53,2%. Ισχυρό πλήγμα έχουν υποστεί και οι επιχειρήσεις του κλάδου μεταφοράς και αποθήκευσης (-1,7 δισ. ευρώ) καθώς και όσες δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο (-1,38 δισ. ευρώ). 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ανήλθε συνολικά στα 58,9 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας πτώση 25,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στα 78,8 δισ. ευρώ. Σχετικά πιο ανθεκτικές απέναντι στην πανδημική κρίση στάθηκαν επιχειρήσεις του τομέα γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας με τον τζίρο τους να συρρικνώνεται κατά 3,4% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και όσες προσφέρουν υπηρεσίες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (-9,4%). 

Τον Ιούλιο

Σταθερά πτωτικά κινήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και τον Ιούλιο του 2020, χάνοντας περίπου 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η μειωμένη τουριστική κίνηση αλλά και ο φόβος της μετακίνησης «έπληξαν» για άλλη μια φορά τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της εστίασης, με τον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς να μειώνεται κατά 71,4%. Καλύτερη είναι η εικόνα που επικρατεί στο λιανεμπόριο με την πτώση να κινείται γύρω στο 7%, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τεχνών, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας (-1,7%). Ενδεικτικά, τον Ιούνιο, ο τζίρος του συγκεκριμένου κλάδου κατέγραψε πτώση της τάξεως του 10,4%. Αντίθετα, αύξηση 11,4% σημείωσαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα ορυχεία και λατομεία. Ετσι, για το σύνολο των επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών τον περασμένο Ιούλιο ανήλθε σε 19,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 17,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, που είχε ανέλθει σε 24 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή