Σήμερα η προσφορά του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Σήμερα η προσφορά του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς σήμερα το CVC Capital Partners αναμένεται να καταθέσει την επικαιροποιημένη προσφορά του για την εξαγορά του 80% της εταιρείας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον β΄ γύρο δεσμευτικών προσφορών από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και το CVC ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που είχε προσέλθει στη διαδικασία. 

Η οικονομική κρίση που προκαλεί η COVID-19 έχει αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τις προοπτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής, χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις συγκριτικά τόσο με την πορεία των ασφαλιστικών εργασιών όσο και με την κερδοφορία της. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, το CVC κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε επικαιροποίηση του business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, συνεκτιμώντας την πτώση των εργασιών λόγω των μειωμένων πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο καταστημάτων της ΕΤΕ. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος του bancassurance, λόγω του ότι τα τραπεζικά καταστήματα υπολειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες πωλήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά το α΄ εξάμηνο του έτους να υποχωρήσουν κατά 51% σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα από τα 100 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ. 

Με αυτά τα δεδομένα η νέα δεσμευτική προσφορά του CVC αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτή που είχε καταθέσει τον Μάρτιο – σύμφωνα με πληροφορίες, τότε ήταν κάτω από 480 εκατ. ευρώ. Η νέα προσφορά θα υπολείπεται της αρχικής και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνάει τα 430 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ στη χρήση του 2019 έχει μειώσει κατά 500 εκατ. ευρώ την αξία με βάση την οποία αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της και συγκεκριμένα από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας τη διαφορά ως ζημία στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης. 

Το θέμα του τιμήματος επισημαίνει σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ο Σύλλογος των Υπαλλήλων στην Εθνική Ασφαλιστική, στην οποία κάνει λόγο για επικείμενη «ζημιογόνο συναλλαγή». Στην ίδια επιστολή, ο Σύλλογος σημειώνει μεταξύ άλλων το άκαιρο της πώλησης εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ θέτει και ερωτήματα για τον διπλό ρόλο της PWC, ως ελεγκτή της Εθνικής Ασφαλιστικής και ως συμβούλου για λογαριασμό του υποψήφιου αγοραστή.  

Το ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας του διαγωνισμού επαναφέρει το σενάριο για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να καραδοκεί η Fosun, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σταμάτησε να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον παραμένει έντονο, καθώς η μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στις αρχές Μαρτίου οφείλεται στο γενικό lockdown που είχε επιβληθεί στην Κίνα τον περασμένο Φεβρουάριο και επηρέασε την ομαλή λειτουργία της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή