Πρόσκληση στα funds για επενδύσεις στη μετά κορωνοϊό εποχή

Πρόσκληση στα funds για επενδύσεις στη μετά κορωνοϊό εποχή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας κάλεσε τα funds που συμμετείχαν στο 15ο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής της κυβέρνησης και προαναγγέλλοντας τα επόμενα.

Στο ίδιο roadshow, o προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης είπε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβληθεί στην κυβέρνηση η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank για τα κόκκινα δάνεια, «την οποία προφανώς θα μελετήσουμε προσεκτικά».

Για τις προσεχείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: 

1. Η πρόταση για τη μετάβαση στην επικουρική σύνταξη από ένα σύστημα καθορισμένων παροχών προς ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα δημοσιευθεί φέτος. Σε βάθος χρόνου, σχολίασε, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς.

2. Το φθινόπωρο αναμένεται η δημοπρασία για το φάσμα 5G και η λειτουργία του κρατικού ταμείου που δημιουργείται για να υποστηρίξει υπηρεσίες 5G. Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια για ψηφιοποίηση του κράτους και νομοθέτηση του κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης.

3. Σύντομα θα ξεκινήσει η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης. 

4. Αναμένεται η συμμετοχή και των τεσσάρων τραπεζών έως το τέλος του 2020 στο πρόγραμμα «Ηρακλής», ενώ το πρόγραμμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται εντός στόχων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διαψεύσθηκαν, κατά το πρώτο μισό του χρόνου, οι εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις των προβλέψεών τους. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια και το ταλέντο εντέλει θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές».

Στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «σκοπεύουμε να κάνουμε τη βέλτιστη χρήση τους».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι περιλαμβάνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ψηφιακή μετάβαση, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και την προώθηση των επενδύσεων.

Ο κ. Πατέλης, εξάλλου, είπε ότι στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλα έργα και όχι μικρά, σε εθνικά και όχι τόσο περιφερειακά. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά έργα υποδομών, αντιθέτως, δεν θα δοθεί έμφαση σε αυτά.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε:

1. Τη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κτιρίων με έργα όπως το «Εξοικονομώ/Αυτονομώ», αλλά και των δημοσίων κτιρίων, της βιομηχανίας και του τουρισμού. 

2. Την ψηφιοποίηση του κράτους.

3. Την εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, είπε ότι «ευτυχώς πολλές είναι και δικές μας προτεραιότητες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή