ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα επιχειρηματική αποστολή από ΗΠΑ

stin-ellada-epicheirimatiki-apostoli-apo-ipa-561083023

Οι μεγάλες επενδύσεις προχωρούν όπως είχαν σχεδιαστεί πριν από την πανδημία, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο πλαίσιο του 15ου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προαναγγέλλοντας πως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου φτάνει στην Ελλάδα μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ. Οπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση προχωρεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και στην αναμόρφωση του νόμου 4412 περί προμηθειών και συμβάσεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκτιμά ότι θα επιταχυνθούν σημαντικά οι χρονοβόρες διαδικασίες. Η σχετική μεταρρύθμιση, όπως σημείωσε, θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου και «αναμφίβολα θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή των επενδυτών».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι μεγάλοι διαγωνισμοί, με μόνη εξαίρεση αυτόν για το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», προχωρούν, όπως και ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ο οποίος «πηγαίνει πολύ καλά», ενώ την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, μέλη της οποίας ενδιαφέρονται να μετάσχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Επίσης, τόνισε πως σήμερα είναι σημαντική ημέρα για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί. Γενικότερα, όλα τα μεγάλα projects στον τουρισμό εξελίσσονται, σημείωσε, ενώ «είναι σημαντική η επιλογή της Ελλάδας από πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η ισραηλινή Brown Hotels. Μάλιστα ο Ισραηλινός επενδυτής κ. Γιακίρ έχει την πρόθεση να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις στη χώρα μας και μάλιστα στο κοντινό μέλλον».

Ακόμη, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως τις επόμενες ημέρες «θα έχουμε καλά νέα και από την Eldorado Gold, ενώ γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, την επόμενη τριετία. Ανάλογα projects θα προχωρήσουν και στην υπόλοιπη επικράτεια, ενώ εντός χρονοδιαγράμματος κινείται και η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τη φετινή χρονιά».