Vivartia: Προς αλλαγή σελίδας με την πρόταση της CVC

Vivartia: Προς αλλαγή σελίδας με την πρόταση της CVC

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών που κατέχει η Marfin Investment Group στη θυγατρική της εταιρεία τροφίμων Vivartia κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners στην ελληνική εισηγμένη. Η πρόταση είναι δεσμευτική και το διοικητικό συμβούλιο της MIG συνεδρίασε χθες Πέμπτη και αποφάσισε να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με ορίζοντα την 6η Νοεμβρίου με το CVC.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση του CVC αποτιμά τη Vivartia σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, με δεδομένες και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία στη δραστηριότητά της και προβλέπει αφενός την ανάληψη του χρέους της Vivartia προς τους πιστωτές της και αφετέρου την καταβολή ενός σημαντικού τμήματος του τιμήματος σε μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι η MIG έχει προθεσμία έως τα τέλη του έτους να βρει λύση για την αποπληρωμή δικών της δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς και τα έσοδα από μια πώληση της Vivartia της δίνει νέες δυνατότητες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Πειραιώς έχει γνώση όλων των σχετικών εξελίξεων.

Η πρόταση του CVC αλλάζει όμως τα δεδομένα και για τις άλλες τράπεζες που έχουν δανείσει απευθείας τη Vivartia, η οποία βαρύνεται με συνολικό δανεισμό ύψους περίπου 420 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών περίπου τα 200 εκατ. είναι χορηγήσεις της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησαν να αξιολογούν σενάρια εκποίησης της έκθεσής τους στη Vivartia, πραγματοποιώντας μάλιστα επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές. 

Η προοπτική εξαγοράς της Vivartia από το CVC αλλάζει όμως τα δεδομένα, καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο έχει σαφώς πολύ υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τη Vivartia και την MIG. Πιστοληπτική αξιολόγηση που, σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, του δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και τον δανεισμό της Vivartia, ώστε να εξορθολογίσει τον ισολογισμό της. 

Επέκταση

Το CVC με την κίνηση αυτή εμφανίζεται συνεπής στη στρατηγική της να αυξήσει την έκθεσή της στην Ελλάδα, κυρίως σε μη κυκλικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι το fund κατά την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύεται με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και έχει αναλάβει εξίσου υψηλά δάνεια για την απόκτηση μέσω της Hellenic Healthcare τα νοσοκομείο Metropolitan, Υγεία, Μητέρα και Ιασώ Τζένεραλ, ενώ έχει κάνει και άλλες μικρότερες κινήσεις όπως η εξαγορά των συμμετοχών του τουρκικού ομίλου Dogus σε ελληνικές μαρίνες (συμμετοχές της D-Marin στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας). MIG και CVC δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους, αφού πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2018, η πρώτη πούλησε στη δεύτερη τον εισηγμένο όμιλο Υγεία. Τότε με τίμημα 0,95 ευρώ ανά μετοχή το fund CVC απέκτησε το 70,38% του νοσοκομειακού ομίλου καταβάλλοντας 204,4 εκατ. ευρώ. 

Το CVC ιδρύθηκε το 1981 και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνή private equity & credit funds με 105,1 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, 160,3 δισ. δολάρια δεσμευμένων προς επένδυση κεφαλαίων και ένα παγκόσμιο δίκτυο 23 τοπικών γραφείων: 15 στην Ευρώπη και την Αμερική και 8 στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

Η εταιρεία παραγωγής τροφίμων Vivartia ιδρύθηκε ως BrandCo, έπειτα από τη συγχώνευση της «Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.», της Chipita International ΑΒΕΕ και της «Γενική Τροφίμων Α.Ε.» το 2005. Η συγχωνευθείσα εταιρεία έγινε ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στην Ελλάδα. 

Πλέον, και μετά την αποχώρηση της Chipita οι βασικές θυγατρικές του ομίλου είναι οι Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης και οι Goody’s και Everest. Βασικός μέτοχος της Vivartia ήταν η οικογένεια Δασκαλόπουλου μέχρι την πώληση του 76,89% των μετοχών στη Marfin Investment Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή