Τι αποκαλύπτει το πόρισμα των ορκωτών για την MLS

Τι αποκαλύπτει το πόρισμα των ορκωτών για την MLS

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παρουσιάσει σήμερα, το μεσημέρι, η διοίκηση της MLS το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών της Deloitte Business Solutions για τον ειδικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στα μεγέθη της χρήσης του 2018 της εταιρείας πληροφορικής. Κύριο σημείο διερεύνησης υπήρξε εάν η αξία, ύψους 25,5 εκατ. ευρώ, των άυλων περιουσιακών στοιχείων, των λογισμικών δηλαδή, προγραμμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, έχει αποτυπωθεί ορθά στις οικονομικές καταστάσεις του 2018.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μέχρι χθες, αργά το βράδυ, οριστικοποιούνταν οι τελικές λεπτομέρειες της έκθεσης της Deloitte που προβλέπει τη μείωση της καθαρής θέσης της εταιρείας –είχε διαμορφωθεί σε 25,8 εκατ. ευρώ το 2018– από 8 έως 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά έως τέσσερα εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε αποσβέσεις και έως έξι εκατ. ευρώ αναλογούν σε απομειώσεις λόγω μειωμένων πωλήσεων της εταιρείας από το 2019 κι έπειτα. 

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το πόρισμα της Deloitte, η αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων περιορίζεται σε έως 21 εκατ. ευρώ από 25,5 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, ποσό έως 4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε αποσβέσεις.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η αποτύπωση της εύλογης αξίας των άυλων περιουσιακών στοιχείων είχε στηριχθεί στις ταμειακές ροές που η εταιρεία εκτιμούσε ότι θα εμφανίσει τα επόμενα, μετά το 2018, χρόνια κατά βάση από την πώληση του λογισμικού αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά MAIC. Οι προβλέψεις, όμως, αυτές δεν επαληθεύθηκαν.

Η μείωση της καθαρής θέσης της MLS από 25,8 εκατ. ευρώ σε περίπου έως 16 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) του 2018. Το γεγονός αυτό αφαιρεί έναν βασικό λόγο για ενδεχόμενη καταγγελία των ομολόγων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Οι ομολογιούχοι αναμένεται να καθορίσουν τις κινήσεις τους, αφότου ενημερωθούν από τους εκπροσώπους τους για τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από το πόρισμα της Deloitte. Τέλη Αυγούστου έλαβαν χώρα οι γενικές συνελεύσεις των δύο κατηγοριών ομολογιούχων, δηλαδή ύψους 7 εκατ. ευρώ και 4,99 εκατ. ευρώ, όπου όμως, δεν είχε συγκεντρωθεί η απαιτούμενη υψηλή απαρτία των 2/3 για να ληφθεί απόφαση για την καταγγελία ή μη των ομολόγων. 

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση ελέγχου της Deloitte αναμένεται να οδηγήσει στην αναμόρφωση της καθαρής θέσης του 2018, ενώ δεν είναι βέβαιο εάν θα απαιτηθεί η αναμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019, με την εταιρεία να έχει δημοσιοποιήσει μόνον αυτά του πρώτου εξαμήνου. 

Η επόμενη μέρα

Πέραν του τι μέλλει γενέσθαι με τις ομολογίες, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα της MLS, με το πόρισμα της Deloitte να συνοδεύεται με το επιχειρηματικό σχέδιο της περιόδου 2021-2025. Στο επίκεντρο αυτού βρίσκονται η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, η εμφάνιση πωλήσεων με στόχο τη διατήρηση εν ζωή της εταιρείας και βέβαια η εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι η ρευστότητα της εταιρείας παραμένει οριακή, ενώ το ακριβές ύψος των νέων κεφαλαίων που απαιτούνται δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Εν μέσω όλων αυτών, η κυπριακή Leftwich Limited έχει δεσμεύσει την προσωπική περιουσία του Γιάννη Καματάκη, βασικού μετόχου της MLS, με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έπειτα από αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που κατέθεσε προ ημερών η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή