Δανείζεται 400 εκατ. δολ. ο Ρίτσαρντ Μπράνσον

Δανείζεται 400 εκατ. δολ. ο Ρίτσαρντ Μπράνσον

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πτώχευση αεροπορικής εταιρείας του πολυσχιδούς ομίλου Virgin, τους ενεχυριασμούς και την πώληση μετοχών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων της διαστημικής του εταιρείας Virgin Galactic, ο δημιουργός του Ρίτσαρντ Μπράνσον δανείζεται 400 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τον όμιλό του μέσω εξαγορών. Κι αυτό που κάνει είναι να ακολουθήσει και τις τάσεις της εποχής, όπου οι δισεκατομμυριούχοι σαν κι αυτόν αναζητούν κεφάλαια με την έκδοση ειδικού τύπου χρεογράφων. Στόχος του Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος είδε τις εταιρείες του να δέχονται πλήγματα από την πανδημία και μεταξύ άλλων έβαλε και ως εγγύηση το ιδιωτικό του νησί για να τις στηρίξει, είναι να ενισχύσει την επιχειρηματική του παρουσία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με το σκεπτικό αυτό συγκροτεί ένα όχημα εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), το οποίο έχει την επωνυμία VG Aquisition και επιδιώκει να συγκεντρώσει περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια, διαθέτοντας στην αγορά 40 εκατομμύρια τίτλους (σύνθετα επενδυτικά προϊόντα) αξίας 10 δολαρίων έκαστο. Το σύνθετο επενδυτικό προϊόν θα μπορεί να ασκηθεί ως δικαίωμα στα 11,50 δολάρια ανά τεμάχιο. Τα σχετικά αναφέρονται στα επίσημα έγγραφα, που υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ο όμιλος του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της marketwatch.com, η VG Acquisition θα αναζητήσει προς επένδυση δραστηριότητες, όπου οι εταιρείες του ομίλου Virgin  Group έχουν ήδη παρουσία. Και αυτές είναι τα ταξίδια και η ψυχαγωγία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η φροντίδα της υγείας και η προαγωγή της ευεξίας, η μουσική και η διασκέδαση, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εξεύρεση κεφαλαίων θα τονώσει τον όμιλο, του οποίου εταιρείες στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας επλήγησαν καίρια εξαιτίας της πανδημίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η αλυσίδα ξενοδοχείων Virgin Hotels, η εταιρεία  σιδηροδρόμων στις ΗΠΑ Virgin Trains USA, καθώς και η εταιρεία κρουαζεροπλοίων με έδρα το Μαϊάμι Virgin Voyages. Στα έγγραφα προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρεται ότι «η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δημιούργησε προσωρινή αναστάτωση σε ορισμένους κομβικούς τομείς για μας, ενώ παράλληλα αναδύονται ευκαιρίες να γίνουν επενδύσεις σε δυναμικές επιχειρήσεις, των οποίων η αποτίμηση δείχνει ενδιαφέρουσα».

Τα σχήματα εξαγορών ειδικού σκοπού της μορφής SPAC είναι εικονικές εταιρείες, οι οποίες κατορθώνουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω μιας αρχικής δημόσιας εγγραφής για δημόσια διάθεση τίτλων. Με αυτά θέλουν να εξαγοράσουν άλλη εταιρεία ή να συγχωνευθούν μαζί της. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει τυπικά να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Πέρυσι τον Οκτώβριο, σημειωτέον, η εταιρεία διαστημικών ταξιδίων του Μπράνσον, Virgin Galactic, εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκατομμυρίων στερλινών/2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω συγχώνευσης με τη Social Capital Hedosophia Holdings, ένα όχημα εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), που ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της Facebook, Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια. Αφού πέρασαν επτά μήνες από τότε, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πούλησε μετοχές της Virgin Galactic αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, διότι εν μέρει ήθελε με τα χρήματα αυτά να διασώσει την αεροπορική Virgin Atlantic, η οποία δεν έλαβε την οικονομική στήριξη του βρετανικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή